Teško raščišćavanje zbog minusa

Većina značajnih puteva je prohodna, ali se i dalje savetuje oprez vozačima. Beograd zavejan, niska temperatura otežava raščišćavanje.

Izvor: B92

Petak, 03.02.2012.

23:59

Default images

Iako je večeras nešto manjeg intenziteta, sneg u glavnom gradu pada bez prestanka više od 24 sata, i to na temperaturi nižoj od -7 stepeni.

Putari kažu da niska temperatura predstavlja ozbiljan problem za raščišćavanje ulica. Ulice Beograda skoro prazne, pošto se većina građana odlučila da petak uveče provedu u kući.

Vozila za raščišćavanje snega Beogradputa rade neprekidno od kad su počele snežne padavine. Kako kažu, ova godina se razlikuje od prethodnih, jer je nezapamćeno da u Beogradu sneg pada na ovako niskoj temperaturi. Zbog tako hladnog vremena ne mogu u potpunosti da uklone nanose sa kolovoza.

Iz Beogradputa kažu da maksimum koji mogu da postignu na ovoj hladnoći je da svedu na tri cm snega na putu i da bacaju hemiju, ali ona ima samo 20 posto svog učinka ima po ovakvoj hladnoći.

Prema najavama meteorologa, sneg će u celoj Srbiji, pa tako i u Beogradu nastaviti da pada i narednih dana, uz izuzetno niske temperature, te se izlaženje bez preke potrebe ne preporučuje. Građani su dužni da ispred svojih ulaza počiste sneg.

Predstavnik "Puteva Srbije" Milivoje Duraković je rekao da samo na migistralnom pravcu Bjelo Polje - Prijepolje na tri mesta postoji takozvana snežna lavina gde se velika količina snega srušila sa litica na put. Duraković je rekao da će užički putari raščistiti tu deonicu - "nadam se za dva do tri sata".

On je naveo i da na ostalim značajnijim pravcima prvog prioriteta nema prekida, a "jedini je na regionalnom pravcu u pravcu Divčibara".
Prema njegovim rečcima, u čišćenje puteva je uključena sva raspoloživa mehanizacija uključujući i teške mašine - gredere i utovarivač, a ima dovoljno i agregata i soli.

"Problem je što so ne deluje na temepartura manjim od minus 12 stepeni", rekao je on. Duraković je ocenio i da su vožaci jako nedisciplinovani navodeći lični primer kada su ga pojedini vožaci šlepera jutros na auto putu od Beograda ka Užicu preticali, dok je vozio 80 kilometara na sat.
On je dodao i da se putari spremaju da uskoro rasčište deonicu puta kod Bubanj potoka na kojoj je došslo do zastoja zbog saobraćajnog udesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: