Letonija: Referendum o evru?

Proruska opoziciona partija Centar za harmoniju, pobednik nedavnih izbora u Letoniji, apeluje da se u u toj zemlji održi referendum o evru.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 19.09.2011.

17:35

Default images

Centar za harmoniju je na parlamentarnim izborima u subotu osvojio 31 mandat, najviše od svih stranaka, ali neće biti u vladi.

"Bilo bi dobro kada bi građani Letonije imali priliku da kažu da li su za usvajanje evra", rekao je lider stranke Nils Ušakovs. Letonija izlazi iz teške ekonomske krize i pokušava da do 2013. zadovolji kriterijume iz Mastrihta kako bi u zonu evra ušla 2014.

Prema procenama centralne banke, bruto društveni proizvod u Letoniji mogao bi da poraste za pet odsto ove godine, nakon što je 2009. pao za 18 odsto, najviše među zemljama članicama EU.

Letonija je ušla u Evropsku uniju 1. maja 2004. godine, zajedno sa preostale dve baltičke republike i još sedam država, u sklopu najvećeg proširenja Unije.

Centar za harmoniju, stranka socijaldemokratske orijentacije, zbog veza sa Rusijom ne uspeva da formira koaliciju, pa će vladajuću većinu najverovatniji činiti Reformisti, stranka “Jedinstvo” i Nacionalna alijansa, koji zajedno imaju 53 od stotinu poslanika.

Centar za harmoniju se, između ostalog, založio za reviziju uslova zajma koji je Letoniji dao Međunarodni monetarni fond.

Zajedno sa Evropskom unijom, MMF vodi plan spasavanja za Letoniju vredan 7,5 milijardi evra. Da bi mogla da ga sprovodi, Letonija je morala da uvede drakonske mere štednje.

Cilj je da do 2014. zemlja uđe u zonu evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: