Veliki Krivelj ipak zagađen

Inspektorka za zaštitu životne sredine Emilija Aleksov potvrdila je da je usled zagađenja pogona RTB Bor uočen veliki broj uginulih pčela.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 23.05.2011.

18:04

Default images

RTB Bor obećava da će nadoknaditi štetu.

Oblaci sumpor-dioksida iz pogona RTB Bor naneli su u subotu, 21. maja, štetu meštanima okoline Bora, jer su uništili voćnjake i pčelinjake u nekoliko domaćinstava.

Direktor Topionice i rafinacije bakra Boban Todorović izjavio je da RTB insistira na tome da se formira stručna komisija koja bi utvrdila stepen eventualno nastale štete, kao posledica gasova topioničkih agregata.

"Insistiraćemo da opština Bor odmah formira stručnu komisiju koja će otići u Krivelj i tamo na licu mesta sačiniti zapisnik i izveštaj o pričinjenoj šteti. Na osnovu tih dokumenata, kao i ranijih godina, konstatovana šteta biće svima nadoknađena", kazao je Todorović.

On je ocenio da su tokom ekološke nesreće topionički agregati radili dobro i da ni na jednom od četiri merna mesta u gradu nije bilo signala koji bi na vreme upozorio građane.

"Iako nijednog trenutka ne odstupa od Akcionog plana Vlade Srbije o smanjenju emisije topioničkih gasova u atmosferu, rukovodstvo Topionice i rafinacije bakra sporadično se susreće sa ovakvim situacijama zbog zastarele tehnologije", kazao je Todorović.

Todorović je najavio da će uskoro biti izgrađena nova topionica koja će biti garancija da se ovakve pojave više neće dešavati.

Nadležni u TIR-u su u septembru prošle godine meštanima naselja Brezonik i sela Krivelj jednokratno isplatili odštetu za stradale poljoprivredne useve u iznosu od hiljadu do 150.000 dinara.

Područje zahvaćeno dimom obišli su, pored inspektora za zaštitu životne sredine, policijski službenici, kao i kriminalistički tehničari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: