Rusija: Japanci preteruju

Proglašenje sedmog stepena opasnosti na oštećenoj atomskoj centrali ''Fukušima'' u Japanu je preterano, izjavio je predstavnik ''Rosatoma'' Sergej Novikov.

Izvor: B92

Utorak, 12.04.2011.

15:45

Default images

''Prvo je ocena opasnosti bila umanjena, a sada je klatno otišlo na drugu stranu, preuveličana je'', rekao je on i dodao da ulogu u tome imaju i politički razlozi.

''Proglašenje je preterano: status rušenja aktivne zone nije iznad petog stepena'', naveo je Novikov, prenoseći i ocenu eksperata, po kojima je pravi nivo maksimum šest.

Sedmi nivo označava da je u vreme kvara bila naneta velika šteta zdravlju ljudi, a u ovom slučaju čak ni oni koji su otklanjali posledice nisu bili izloženi prekomernoj dozi i ''najverovatnije neće čak ni imati problema sa zdravljem''.

Sličnom ocenom oglasio se i zamenik direktora Instituta za bezbedan razvoj atomske energetike pri Ruskoj akademiji nauka Rafael Arutjunjan.

''Prema uticaju na stanovništvo, havarija na Fukušimi ne dostiže ni četvrti stepen'', rekao je on, dodajući da je, da bi bio proglašen četvrti stepen, potrebna ''bar jedna žrtva, čega, bogu hvala, nije bilo i ne predviđa se''.

''Havarija je, nesumnjivo, teška, i eksperti će morati da raščiste njene detalje. Međutim, za stanovništvo nikakvih razloga za uznemirenje ne postoji'', rekao je Arutjunjan.

Japan je danas podigao stepen opasnosti od nuklearne katastrofe na najviši nivo, jednak najvećoj nuklearnoj katastrofi u svetu koja se dogodila u Černobilju 1986. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: