Solidarnost sa Japanom

Više hiljada građana Beograda iskazalo je svoju solidarnost sa narodom Japana koji se bori sa posledicama zemljotresa i cunamija na skupu "Beograd za Japan".

Izvor: FoNet

Nedelja, 10.04.2011.

14:42

Default images

Noseći majice i zastavice s natpisima "Beograd za Japan", Beograđani su došli da pokažu solidarnost sa zemljom koja je uložila značajna sredstva u Beograda.

Već deset godina Japan kroz donacije, čija je ukupna vrednost 198 miliona evra, pomaže unapređenje kvaliteta života građana u prestonici i u celoj zemlji, rekla je pomoćnica gradonačelnika Beograda Tatjana Pašić.

Ona je dodala da na ovaj način Beograđani pokazuju da ne zaboravljaju prijatelje.

Jedna od najprepoznatljivijih donacija te zemlje bila su 93 žuta autobusa, koji su postali simbol boljeg vremena, navela je Pašićeva, ističući da se, uz pomoć raznih projekata koje je finansirao Japan, Beograd razvijao i otvarao prema svetu i da se ta pomoći nikada neće zaboraviti.

Ambasador: Hvala na podršci

Ambasador Japana u Beogradu Tošio Cunozaki zahvalio je na iskrenoj podršci Beograda i svih građana Srbije u teškim trenucima koji Japan proživljava.

"Vlada i narod Japana nastoje da prevaziđu krizu u kojoj se nalaze i ovakve poruke podrške i ohrabrenja sigurno će im dati snage da iz ovog perioda izađu kao pobednici", rekao je Cunozaki.

Iz dva autobusa gradskog prevoza, donacije Japana, građanima je podeljena 1.001 sadnica trešnje, koja u toj zemlji simbolizuje verovanje u prosperitet, napredak i ljubav.

Skupu na Trgu republike pristvovao je i veliki broj poznatih ličnosti, dok se gradonačelnik Beograda Dragan Đilas nije pojavio, jer je još na oporavku od operacije slepog creva.

Đilas: Hvala Beograde

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, koji zbog postoperativnog oporavka nije prisustvovao današnjem skupu "Beograd za Japan" na Trgu Republike, izrazio je zadovoljstvo zbog velikog odziva Beograđana, koji su na taj način poslali sliku pravog lica prestonice, saopšteno je iz Gradske uprave.

"Srećan sam što je danas iz našeg grada u svet otišla slika ohrabrenja i podrške prijateljskom narodu Japana. Više hiljada Beograđana danas je dokazalo da smo solidarni kad je najteže i da nismo zaboravili koliko je Japan konkretnim delima učinio za naš grad", istakao je gradonačelnik.

On je rekao da se nada da će se Beograđani, u skladu sa svojim mogućnostima, priključiti akciji JKP "Infostan", koje je uz martovsku uplatnicu objedinjene naplate "insertovalo" i uplatnicu za humanitarnu pomoć Japanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: