Nedelja, 13.03.2011.

13:47

Libija: Gadafi zauzeo Bregu

Snage libijskog lidera Moamera el Gadafija su preuzele kontrolu nad gradom Bregom. Poginuo prvi novinar u nemirima, kamerman televizije Al-Džazira.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Libijske snage bezbednosti "nastavljaju da čiste zemlju" od pobunjenika, izjavio je portparol vojske pukovnik Milad Husein.

U međuvremenu, libijska vojska nastavlja da napreduje ka pobunjeničkom uporištu Bengaziju, pošto je zauzela strateški važan grad Bregu.

"Naši napadi primorali su teroriste na bekstvo. Oslobodili smo Zaviju, Ukajlu, Ras Lanuf i Bregu, a vojska sada napreduje da oslobodi i ostatak zemlje", rekao je Milad Husein na konferenciji za novinare.

"Večeras ili sutra biće vesti" o napredovanju vojske, dodao je on, preneo je AFP.

Na pitanje o eventualnoj ofanzivi na pobunjeničko uporište Bengazi, Husein je odgovorio da neće biti potrebna prava ofanziva.

"To su pacovi i teroristi koji beže kada se suoče s napadom naroda i dobrovoljaca", ocenio je on.

Pobunjenici, malobrojniji i slabije naoružani od snaga odanih libijskom lideru Moameru Gadafiju, proterani su proteklih dana iz nekoliko ključnih gradova duž obale Sredozemnog mora, u oružanim akcijama vojske.

I dalje, međutim, drže Misratu, treći po veličini grad u Libiji, smešten između Tripolija i Gadafijevog rodnog Sirta.

Misrata, 150 kilometara istočno od Tripolija, "pod kontrolom je terorista", rekao je Husein. "Uskoro ćemo očistiti i taj grad."

Zamenik libijskog šefa diplomatije Haled Kaim rekao je novinarima da je u Zaviji, 40 kilometara zapadno od Tripolija, uhapšen "veći broj islamskih terorista", među kojima Muhamed Hamadi, jedan od lidera Muslimanskog bratstva u Mauritaniji.

Poginuo kamerman

Al-Džazira je saopštila da je poginuo snimatelj Ali Hasan al-Džaber, dok je izveštač Bajbah Vald Amhadi ranjen u glavu dok su se vraćali sa zadatka južno od uporišta pobunjenika duboko na teritoriji pod kontrolom opozicije.

Amhadi je rekao da je ekipa Al-Džazire imala osećaj da je već danima posmatrana i da je o tome obavestila upravu hotela u Bengaziju posle čega je poboljšana njihova bezbednost.

On je rekao da je na njih pucano otpozadi dok su se vozili kolima i da je Al-Džaber pogođen tri puta u leđa.

"Čak ni teritorije pod kontrolom pobunjenika nisu potpuno bezbedne", rekao je Amhadi i dodao da i u tim oblastima ima Gadafijevih pristalica. On je rekao da je napad na njih usledio posle Gadafijeve "neviđene kampanje".

U Bengaziju je održan protest solidarnosti sa snimateljom Al-Džazire.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: