Kasni jesenja setva

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova, vodoleža i nedavnih kiša, jesenja setva će kasniti u večim delovima Srbije.

Izvor: B92

Subota, 09.10.2010.

16:17

Default images

Zbog površina pod vodom u severnom Banatu, na primer, oko 10 odsto njiva uopšte neće moći da se obradi ove godine.

Pre tri veka, veći deo Vojvodine je bio pun bara. Danas, istorija kao da se ponavlja, jer zbog neočišćenih drenažnih kanala i obilnih padavina na severu Banata, bare se nisu povukle, kao što je očekivano do početka jesenje setve.

"Kao član opštinske komisije potpisujem da 10 odsto površina neće uopšte moći da se obradi ove jeseni i sve će kasniti“, kaže Aleksandar Pap, iz Poljoprivedne stručne službe u Kikindi.

Pošto je zemljište meko, jer je puno vode, ne može da se skine kukuruz, a delom i zbog toga kasniće jesenja setva pšenice.

Poljoprivrednik Ivan Arađanin je jedan od retkih poljoprivrednika koji je obrao kukuruz i počeo da sprema zemljište za setvu pšenice.

"Svi poljoprivednici čekaju lepo vreme, što je do njih završiće na vreme“, kaže on.

Za to vreme, nešto južnije u Srpskoj Crnji, žetva je počela. Jedina povoljna okolnost je što će prinosi na površinama gde kukuruz može da se skine biti rekordni. Žarko Tešin, poljoprivrednik iz Crnje, pre par dana započeo je žetvu.

"Ove godine 40 odsto površina gde je imao kukuruz su pod vodom, tako da ih neće ni skidati“, rekao je Tešin.

Još je rano prognozirati kako će se trenutna situacija odraziti na rod sledeće godine, ali sigurno je da je u uslovima kada cene žitarica beleže dugoročan rast, besmisleno da se površine ne obrađuju zbog problema koji su rešivi.

Potrebno je samo da se radi posao koji je rađen i pre tri veka - da se održava kanalska mreža. 5. Oktobar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: