NATO: Kosovu ne preti niko spolja

Komandant južnog krila NATO-a Mark Ficdžerald kaže da Kosovo nije ugroženo spolja, već da su najveće pretnje za bezbednost organizovani kriminal i korupcija.

Izvor: Beta

Petak, 16.10.2009.

17:08

Default images

Američki admiral je nakon razgovora s direktorkom Doma zdravlja u Gračanici i potpredsednicom Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije Radom Trajković novinarima rekao da je pretnja Kosovu nepovoljan ekonomski razvoj.

Ficdžerald je ukazao da postepeno smanjivati broja vojnika neće ugroziti delovanje i efikasnost vojnog međunarodnog prisustva na na Kosovu.

"Veoma sam zabrinut svaki put kada čujem za incident na Kosovu. Učinićemo sve što je u našoj moći da Kosovo bude bezbedna sredina. Kosovska policija je prva linija odbrane i verujem da su i oni aktivni na polju bezbednosti" naveo je on.

Rada Trajković je istakla da Srbi imaju poverenja u Kfor kao jedinog istinskog garanta bezbednosti i pozvala međunarodnu zajednicu da, i pored smanjenja broja vojnika, zaštiti srpsku zajednicu i njeno kulturno i versko nasleđe. Ona je dodala da je razočarana stavom Beograda po pitanju učešća Srba na lokalnim izborima na Kosovu.

"Mnogo mi je žao što Beograd nije na jedan relaksiraniji način prihvatio prijavljivanje Srba, tako da bojim se da na taj način gubimo intelektualni potencijal, koji ostaje u lokalnoj samoupravi koja je izabrana na srpskim izborima. Na žalost ta lokalna samouprava funkcioniše na način na koji ne može da pomogne ovdašnjim Srbima" objasnila je ona.

Lokalni izbori na Kosovu zakazani za 15. novembar održaće se u 36 od 38 opština, dok će u novim opštinama Severna Mitrovica i Parteš, predviđenim planom Martija Ahtisarija, izbori biti naknadno održani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: