Karadžić će uložiti prigovor

Radovan Karadžić će u narednih deset dana uložiti prigovor na predlog izmenjene i dopunjene optužnice Haškog tribunala, koja mu je dostavljena 14. januara.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.01.2009.

19:16

Default images

Na statusnoj raspravi o stanju u postupku, Karadžić je rekao da će to učiniti, uprkos tome sto mu tužilaštvo u Hagu nije dostavilo sve obavezne dokumente na srpskom jeziku.

Istovremeno, pretpretresni sudija Jan Bonomi je odobrio Karadžiću da se žali na raniju odluku kojom je odbijen njegov zahtev za uvidom u spise tužilastva i obelodanjivanje svih dokumenata koji govore o navodnom sporazumu sa Ričardom Holbrukom o izuzeću bivšeg predsednika Republike Srpske od suđenja u Hagu.

Sud je ranije ukazao da bi, čak i da su SAD garantovale imunitet Karadžiću, takav dogovor pred tribunalom bio nevažeći.

Karadžić je danas posebno zatražio da mu tužilaštvo dostavi, tj. obelodani transkripte navodnih razgovora bivše glavne tužiteljke Tribunala Luis Arbur i NATO generala Veslija Klarka u kome se govori o dogovoru sa Holbrukom.

Optuženi se pozvao na knjigu Florans Artman, u kojoj se citiraju delovi transkripta.

Karadžić je zatražio i da se utvrdi po čijem je nalogu NATO u BiH krajem prošle godine izvršio, kako se izrazio, prepad na njegovu porodicu, zahtevajući tada od njegove supruge da razgovara o ”mentalnom zdravlju drugog optuženog“, što je Karadžić danas ocenio kao uvredljivo.

Odgovarajući na taj zahtev, sudija Bonomi je rekao da sud nema nikakve nadležnosti nad akcijama NATO. Karadžić će se u sudnici ponovo pojaviti 19. februara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: