Oprez sa nedeklarisanom hranom

Nadležni su zaplenili skoro 150 kg švercovanih mesnih proizvoda u Kineskom tržnom centru u Beogradu.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.09.2008.

18:00

Default images

Pečurke šitaki, sušeni bambus, alge vakama ili nešto treće, sve to, ukoliko ste ljubitelji kineske hrane, od pre nekoliko meseci dostupno vam je u Kineskom tržnom centru. Međutim, veterinarskom kontrolom radnji sa tim namirnicama utvrđeno je da nisu dobre za upotrebu, a nadležni su zaplenili gotovo 150 kilograma švercovanih mesnih prerađevina.

Iz Nacionalne organizacije potrošača apeluju da pomenute kineske namirnice, ipak, potražite na drugom mestu.

Prehrambeni proizvodi u Kineskom tržnom centru uglavnom nemaju deklaraciju i, ukoliko niste poznavalac kineskog jezika, nećete biti sasvim sigurni da li se gotovo jelo od piletine sprema uz dodatak vode ili bez nje.

Međutim, iz veterinarske inspekcije savetuju da u svakom slučaju preskočite piletinu, jer je uvezena švercom, kao i većina drugih mesnih proizvoda, navodi šef odseka veterinarske inspekcije Dragana Đaković.

"U ovom slučaju, hrana kao takva nije bezbedna za ljudsku upotrebu, samim tim, veterinarska inspekcija je blokirala celokupnu količinu od 129 kilograma i napisala rešenje za poništenje celokupne količine. Veterinarska inspekcija je zatekla, između ostalog, pileće meso u originalnom vakuum pakovanju u količini od 29 kg i kobasice sa sojom od pilećeg, junećeg i svinjskog mesa u količini od 100 kg", navodi Đakovićeva.

Iako je riba iz Kineskog mora legalno doplivala do zamrzivača u bloku 70, veliki broj namirnica je bez deklaracije.

Građanima su, i pored toga, primamljivije morske alge kupljene kod Kineza po ceni od 150 dinara, nego one u prodavnicama zdrave hrane koje koštaju i do 700 dinara.

Međutim, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Goran Papović apeluje na kupce da se ipak ne upuštaju u tu egzotičnu avanturu.

"Osnovni problem kineskih prodavnica u kojima se prodaje mešovita roba ili prehrambena roba je nedostatak redovne kontrole u smislu kvaliteta. Najsumnjivije u svemu tome je nepoznato poreklo tih roba, odnosno nepostojanje deklaracija, upustava i svega toga što zakon propisuje. Jer, veoma je opasno, zato što se tu nalaze proizvodi, znači, životne namirnice. Mi ne znamo ko je to kontrolisao, nemamo osnovne podatke, nemamo ko je uvoznik, nemamo odgovornog za kvalitet, ko je prekontrolisao kvalitet, to je veoma opasno", upozorava Papović.

On, takođe, navodi i da nije dobro to što inspekcija izlazi na teren uglavnom samo onda kada neko prijavi slučaj, pa se tako švercovana roba najčešće prodaje bez ikakvih problema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: