Dodik: Dokle RS da trpi

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ne spori BiH u dejtonskim okvirima, ali da neće trpeti pokušaje ukidajne RS.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.09.2008.

17:47

Default images

Komentarišući medijske navode da su dve najjače bošnjačke organizacije, Kongres Bošnjaka Severne Amerike i Savetodavno veće za BiH, počele kampanju kako bi izdejstvovale izmene Dejtonskog sporazuma s ciljem što veće centralizacije BiH, Dodik je rekao da oni mogu da izvrše "državni udar samo u svojoj kući, kod svojih žena i dece".

"Što se tiče RS, ona je trajno zadužena da ih provocira svojim postojanjem, stabilnošću i jačanjem. Zadovoljan sam što se to dešava i što ih RS provocira svojim postojanjem", rekao je Dodik.

On je kazao da i SAD podržavaju Dejtonski mirovni sporazum, koji je jedino moguće rešenje za BiH.

"Kada govorimo o Dejtonskom sporazumu mislimo na izvorni Dejton i mislimo da imamo više legitimiteta da tražimo preispitivanje prenosa nadležnosti na BiH nego što neki drugi imaju pravo da traže dodatni prenos nadležnosti s entiteta na državni nivo", rekao je Dodik.

On je podsetio da su dve pomenute bošnjačke organizacije i ranije američkom Kongresu predlagale određene deklaracije u kojima se zagovara centralizacija BiH.

"Očigledno je da se pokušava američki Kongres instruisati od nekih ljudi iz Sarajeva, koji često tamo odlaze i drže sesije", rekao je Dodik i naveo da su to poglavar islamske verske zajednice Mustafa Cerić i lider Stranke za BiH Haris Silajdžić.

Dodik ističe da ne vidi razlog zašto se RS osporava da ima jasan stav da je ona trajna kategorija.

"RS stalno trpi šikaniranje i osporavanje", kazao je Dodik i poručio da je veoma upitno dokle će to RS trpiti i imati strpljenja za to.

"Ako u tom pogledu posmatramo delovanje takvih organizacija, onda bi one mogle da budu razlog za trajnu nestabilnost u BiH, pa čak i dotle da dovedu u pitanje opstanak same BiH", zaključio je Dodik.

On je rekao da se na plaši ni mogućih "napakovanih" optužnica , kao ni nekih bošnjačkih lobisitčkih organizacija, koje sprovode kampanju protiv njega. Dodik kaže da je upoznat sa činjenicom da je osmišljena medijska kampanja protiv njega, koja dolazi pre svega od medija iz Sarajeva, kao i od nekih predstavnika međunarodne zajednice.

"Njihov cilj je da se umanji značaj i politička snaga SNSD i Milorada Dodika", rekao je premijer RS i naveo da se određene stvari po tom scenariju odvijaju.

On je naglasio da se ne plaši toga i da neće dozvoliti da mu neki međunaordni faktori projektuju navodne optužnice, kao što je bilo u slučaju bivšeg predsednika RS Mirka Šarovića, koga su proganjali i godinu dana držali u zatvoru, zatim Ante Jelavića, Dragana Čovića i Mladena Ivanića, kome je prikačeno da je član "zločinačkog udruženja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

20 h

Podeli: