Varadi: Smislena inicijativa Srbije

Profesor Tibor Varadi kaže da ima smisla inicijativa Srbije da se Međunarodni sud pravde izjasni o nezavisnosti Kosova.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 30.08.2008.

14:20

Default images

"S obzirom na to da je u poslednje vreme pitanje nezavisnosti i priznanja i nepriznanja u slučaju Kosova, Osetije i Abhazije zaista postalo vruće pitanje, teško mi je, kao pravniku, ne podržati ideju da se o tome izjasni najviša pravna instanca na svetu", rekao je Varadi, profesor međunarodnog prava i zastupnik Srbije u sporu sa Hrvatskom pred Međunarodnim sudom pravde.

Prema njegovim rečima, sada se postavlja pitanje da li će se za inicijativu Srbije pronaći većina u Generalnoj skupštini UN.

"Tu je prvo veliko pitanje da li će se to pitanje uopšte postaviti, jer za to treba da glasa većina u Generalnoj skupštini UN. To je vrlo teško izračunati, jer to je, naravno, političko pitanje", kazao je Varadi.

On je ocenio da inicijativa Srbije zaslužuje hitan postupak pred Međunarodnim sudom pravde.

"Može i sama Generalna skupština UN da zatraži hitan postupak. Za to bi bilo povoda, jer ima razloga da se ovo pitanje sa tih vrlo osetljivih političkih kontroverzi nekako dovede u mirnije vode", naveo je Varadi.

Prema njegovim rečima, ako postupak bude hitan, onda bi savetodavno mišljenje MSP-a moglo da se dobije za godinu dana od podnošenja zahteva, a u suprotnom, čitav postupak trajao bi ne manje od dve godine.

On je ocenio da eventualna tužba Gruzije protiv Rusije pred MSP-om ima malo šanse na uspeh.

"Teško je to što se desilo tamo, sa bilo koje strane, kvalifikovati kao genocid. Mislim da to ne bi bilo primereno činjenicama. Bez obzira da li to Rusi kvalifikuju kao genocid, ili to Gruzijci kvalifikuju kao genocid", rekao je Varadi.

Varadi je ocenio da će spor Gruzija-Rusija teško uopšte i doći na dnevni red MSP-a.

Sejdiu: Nisam zabrinut

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu kaže nije zabrinut zbog mogućeg angažovanja Međunarodnog suda pravde u vezi sa proglašenjem nezavisnosti Kosova i navodi da je proglašenje samostalnosti bilo u saglasnosti sa međunarodnim standardima.

“Nisam zabrinut zbog pozivanja Međunarodnog suda. Mi smo iskoristili naše pravo da postanemo nezavisna država u skladu sa međunarodnim standardima", poručio je on.

Inicijativom u UN Beograd pokušava da “zacementira svoju retoriku", ocenio je Sejdiu.

“Ne verujem da će postojati bilo koja zemlja sa zdravom logikom koja će to podržati", uveren je on.

Sejdiu je rekao da je zadovoljan dosadašnjim procesom priznavanja Kosova, naveo da se nada da će zemlje koje su već priznale Kosovo iskoristiti svoj uticaj na druge države da učine isto.

“Želimo da budemo međunarodno tretirani kao ravnopravan partner", rekao je Sejdiu, posebno navodeći želju Kosova da postane članica UN-a.

Sejdiu je priznao da postoje problemi oko izgradnje države i institucija na Kosovu, kao i preuzimanja ovlašćenja i nadležnosti od UNMIK-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

6 h

Podeli: