Putin: Rusija se ne plaši sankcija

Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je da Rusija neće biti izolovana i da se ne plaši nikakvih sankcija Zapada.

Izvor: Beta

Subota, 30.08.2008.

00:43

Default images

On je istovremeno pozvao Evropu da ne služi interesima američke spoljne politike, javljaju agencije. Putin je dao intervju nemačkoj televiziji ARD uoči samita EU u ponedeljak u Briselu na kojem će biti reči o krizi u Gruziji i odnosima sa Rusima. Taj intervju je emitovan sinoć na ruskoj televiziji.

Putin tvrdi da je Rusija branila svoju čast i živote svojih građana u Južnoj Osetiji.

"Zemlja, u ovom slučaju Rusija, koja može da brani čast i dostojanstvo svojih građana, brani njihove živote ... neće biti izolovana bez obzira na razmišljanje tipa blokovskog kod naših partnera u Evropi ili u SAD", rekao je on.

"Svet se ne završava sa Evropom ili SAD", rekao je Putin.

On je kritikovao evropske zemlje zbog podrške SAD po pitanju nezavisnosti Kosova i ocenio da Evropa neće ništa dobiti "služeći interesima spoljne politike" SAD.

Ruski premijer je pozvao EU da zauzme "razuman stav" prema sukobu na Kavkazu i da ne uvodi sankcije Rusiji. "Pitanje sankcija je nešto što nas ne brine", rekao je on i izrazio nadu da će razum prevladati.

Putin je rekao da Rusija ne želi zategnute odnose ni sa kim, već da se primenjuje međunarodno pravo.

"Mi želimo dobre, susedske, poput partnerskih, odnose sa svima. Ne nameravamo da igramo po nekim specijalnim pravilima, želimo da sa svima radimo u skladu sa setom pravila poznatih kao međunarodno pravo", dodao je Putin.

Putin je rekao da Rusija namerava da povuče vojnike iz tampon zone čim se smiri kriza u Gruziji.

On je odbacio kao "potpunu laž" sugestije da je Moskva izazvala sukob u cilju svrgavanja proevropski orijentisanog predsednika Gruzije Mihaila Sakašvilija sa vlasti, mada veruje da Sakašvili treba da siđe sa vlasti.

Medvedev: Agresija Gruzije promenila uslove

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev objasnio je u telefonskom razgovoru britanskom premijeru Gordonu Braunu motive za donošenje odluke o priznanju nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije od 26. avgusta, saopštila je pres služba Kremlja.

"U razgovoru je ukazano da je agresija protiv naroda Južne Osetije, koju je pokrenuo predsednik Gruzije Mihail Sakašvili, dovela do korenite izmene uslova u kojima su do tada 17 godina preduzimani pokušaji rešavanja odnosa Južne Osetije i Abhazije sa Gruzijom", navedeno je u saopštenju.

Medvedev je rekao da je precizno i jasno izražena volja južnosetijskog i abhaskog naroda, naročito na fonu pokušaja ponovne militarizacije koje je režim Sakašvilija preduzeo, zahtevala neodložnu reakciju u interesu osiguranja njihove bezbednosti i preživljavanja, navedeno je u saopštenju.

Istovremeno je u razgovoru, održanom na inicijativu Brauna, istaknuto je da "Rusija u punoj meri ispunjava šest principa Medvedev-Sarkozi", koji u potpunosti zadržavaju značaj.

"Ruska strana ne samo da podržava nego se i zalaže za raspoređivanje dopunskih posmatrača OEBS u zoni bezbednosti i za uspostavljanje nepristrasnog međunarodnog nadzora dejstava sadašnjeg gruzijskog rukovodstva", navedeno je u saopštenju, kao i da se u vezi s tim očekuje i održavanje konstruktivnog dijaloga sa Evropskom unijom, drugim međunarodnim organizacijama i državama.

Rusija i Nemačka: Smiriti tenzije

Rusija i Nemačka složile su se da treba prekinuti pokušaje da se povećavaju tenzije u Evropi posle rusko-gruzijskog konflikta.

Kako je saopštilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova, o tome su se u telefonskom razgovoru dogovorili ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov i njegov nemački kolega Frank Valter Štajnmajer.

U saopštenju se navodi da su se oni saglasili da treba prekinuti spekulacije o nepostojećim pretnjama drugim bivšim sovjetskim državama, posle krize u Gruziji.

Prema agenciji AFP, saopštenje aludira na reči francuskog ministra inostranih poslova Bernara Kušnera koji je rekao da bi posle Gruzije Moskva mogla da ima druge ciljeve, kao što su Krim, Ukrajina i Moldavija.

"Ruske trupe sprečavaju povratak"

Ruske trupe koje su ostale na teritoriji Gruzije svojim upozorenjima sprečavaju Gruzijce da se vrate u svoje domove, saopštila je portparolka UNHCR-a u toj zemlji. Melita Sunjić, portparolka Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice u Gruziji, rekla je da, iako nije jasno da li ruski vojnici baš bukvalno sprečavaju izbeglice da se vrate, oni se zbog njihovih upozorenja ne vraćaju svojim kućama.

"Ako oni kažu 'mi ne možemo da garantujemo za vašu bezbednost', vi se onda ne vraćate", rekla je Sunjićeva.

Oko 2.000 izbeglica nalazi se u UNHCR-ovim kampovima u mestu Gori, a hiljade drugih je u okolini tog mesta. Oni žele da se vrate u svoja sela u takozvanim bezbednosnim zonama koje je Rusija proglasila da su pod njenom kontrolom na gruzijskoj teritoriji južno od granice sa Južnom Osetijom.

Čaves na strani Moskve

Predsednik Venecuele Ugo Čaves izjavio je da je Rusija ispravno postupila kada je priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije.

Čaves je, takođe, rekao da u potpunosti podržava stav Rusije i da bi "Venecela učinila isto, ako bi se neko drznuo da je napadne".

Predsednik Venecule, blizak saveznik Moskve, u televizijskom obraćanju je rekao da je "Rusija u pravu" zato što priznaje nezavisnost gruzijskih separatističkih oblasti.

On je, takođe, kritikovao Gruziju i predsednika Mihaila Sakašvilija, koga je nazvao "marionetom" Vašingtona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: