Tradicionalni "rat paradajzom"

Više od 40.000 Španaca i turista učestvovalo je u gađanju paradajzom, tradicionalnoj "Tomatini", na severu Španije.

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.08.2008.

19:39

Default images

Šest kamiona izbacilo je 115 tona paradajza u centar grada Bunjola na severu Španije, u kome je 63. put organizovana "Tomatina". Jednočasovna bitka momentalno se otela kontroli, pošto su neki od "ratnika" bacali paradajz, ne samo jedni na druge, već i na posmatrače koji su dogadjaj pratili sa balkona. U sveopštoj gužvi jedan japanski turista je zadobio povredu glave, prenela je DPA.

Jedino dozvoljeno oružje je zgnječeni paradajz, ali neki učesnici nose zaštitne naočare i plivačke kape, dok se drugi štite reketima, perikama ili šeširima napravljenim od lubenica, kako bi sve bilo što zabavnije.

Po završetku bitke, na scenu je stupila vojska čistača kako bi uklonila zgnječeni paradajz sa ulica i zidova, dok su se učesnici prali u obližnjoj reci.

Grad Bunjol ulaže 90.000 evra u finanisranje ovog dogadjaja za koji se veruje da je svojevremeno počeo slučajno, kada je izbila svadja medju mladima, pri čemu prevrnuta jedna tezga sa povrćem.

Lokalne vlasti pokušale su u početku da zabrane održavanje "Tomatine", ali zbog velikog uspeha tog dogadjaja, planiraju da poprave prilazne puteve kako bi omogućili priliv što većeg broja turista, koji dolaze čak iz Australije, SAD i Rusije, navela je nemačka agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: