19. maja referendum o Baseskuu

Rumuni će 19. maja glasati o smenjivanju predsednika Trajana Baseskua, koga je parlament opozvao prošle nedelje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.04.2007.

18:57

Default images

On je opozvan zbog navodnog kršenja ustava, a poslanici parlamenta su danas odlučili da referendum bude održan i to 19. maja. Basesku je na sinoćnjem mitingu u Bukureštu naveo očekivanje da će na referendumu, koji treba da odluči o njegovoj političkoj sudbini, dobiti poverenje građana.

Predsednik Rumunije je odlukom parlamenta suspendovan na 30 dana, do referenduma.

Pred oko 10.000 Rumuna okupljenih na Trgu ustava, ispred zgrade parlamenta, on je poručio da jedini izbor na referendumu o smenjivanju predsednika može biti "ne".

Basesku je rekao da on na referendumu neće predstavljati političke stranke, već građane Rumunije, od kojih je zatražio da ga ne ostave samog protiv "mafije tranzicije", kao i protiv onih 322 parlamentaraca koji su glasali za njegov opoziv, a koji, kako je rekao, ne predstavljaju volju miliona Rumuna.

To je bio već treći miting podrške Baseskuu od odluke parlamenta da ga opozove. Prvi je održan u Bukureštu 19. aprila, na dan kada je bio opozvan, dok je drugi održan 20. aprila u transilvanskom gradu Brašov.

Inicijativu za opoziv Baseskua pokrenula je opoziciona Socijaldemokratska partija kojoj su se pridružile i ostale opozicione partije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: