Pomen žrtvama bombardovanja RTS-a

Pre osam godina, 23. aprila 1999, u 2.06 časova, poginulo je 16 radnika RTS-a, koji su žrtvovani tokom NATO-bombardovanja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.04.2007.

08:17

Default images

Porodice i prijatelji stradalih položili su tokom prošle noći cveće i zapalili sveće kod spomenika "Zašto?". Porodice poginulih protestovale su zbog toga što je bivši direktor RTS-a Dragoljub Milanović dobio status takozvanog "slobodnjaka" u zatvoru, što podrazumeva brojne povlastice, bez obzira što na to nema pravo.

Stotinak članova porodica poginulih, njihovih kolega i prijatelja okupilo se, kao i svake godine, u 14.06 časova kod spomenika u tašmajdanskom parku. Članovi porodica navode da na tom mestu svake godine ponavljaju jedno isto pitanje - zašto su njihovi najbliži žrtvovani?

Članovi porodica ističu da su besni na državu, koja je dozvolila da jedini osuđeni u tom postupku, Dragoljub Milanović, u zatvoru dobije status "slobodnjaka", što podrazumeva odobrenje korišćenja odmora, izlazaka u grad, čak i mogućnost zaposlenja van zatvorske ustanove uz dozvolu upravnika, iako zakon to ne dozvoljava.

Porodice poginulih podsećaju da Milanović nije mogao da dobije povlašćeni tretman jer je bio u bekstvu više od godinu dana, što predstavlja otežavajuću okolnost kada je u pitanju izdržavanje zatvorske kazne.

Majka poginulog radnika Žanka Stojanović rekla je novinarima da su odgovorni za taj zločin na slobodi, uključujući i Dragoljuba Milanovića, koji je jedini osuđen jer nije poštovao naređenje ondašnje savezne vlade i ljude i tehniku iselio iz Aberdareve i Hilandarske ulice na sigurnije položaje.
23. april 2007. (pancevo.co.yu)
"Zna se da Milanović nije izdržao četvrtinu kazne i ministar pravde Srbije Zoran Stojković treba da snosi kriivicu što je prekršio zakon", kazala je ona.

Stojanovićeva je istakla da su porodice nastradalih usamljene u pokušaju da odgovorni za taj zločin odgovoraju jer nijedna organizacija niti vlast nije stala iza njih.

"Sve što su izvele, izvele su porodice same, a osuđen je samo Milanović, koji je pušten iz zatvora nakon nepune dve godine", rekla je majka poginulog radnika Nebojše Stojanovića i dodala da su na slobodi i ostali odgovorni čija su imena apostrofirana u knjizi "Tišina u Abardarevoj".

Žanka Stojanović je kazala da pogibija radnika RTS-a jeste ratni zločin i da je neophodno da se procesuira pred domaćim pravosuđem i podsetila da Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal proverava navode iz knjige Zorana Janića, ali da porodice poginulih već da deset meseci niko nije kontaktirao tim povodom.

Predsednik Upravnog odbora RTS-a Nikša Stipčević kazao je da se zločinstva nikada ne mogu zaboraviti i dodao da je ubistvo 16 radnika RTS-a bio veliki zločin.

"Krivica je nekadašnjeg rukovodstva RTS-a što nije spasao 16 mladih života. Krivica je onih koji su naložili da se ti životi žrtvuju", rekao je Stipčević dodajući, u ime RTS-a, da taj zločin nikada neće biti zaboravljen.

Cveće na spomenik, pored porodica i prijatelja nastradalih, položili su direktor RTS-a Aleksandar Tijanić, predstavnici Grada Beograda, Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku i predsednik Udruženja novinara Srbije Nino Brajović.

Stojković: Ne više od propisanog

"Bivši direktor RTS-a Dragoljub Milanović, tokom izdržavanja desetogodišnje kazne zatvora, nije dobio nijednu beneficiju više od onoga što je propisano", izjavio je danas ministar pravde Zoran Stojković.

"Milanović nije dobio nijednu više beneficiju i kućni red tačno predviđa kretanje lica na izdržavanju kazne i određene beneficije koje dobija", kazao je Stojković.

On je novinarima na Pravnom fakultetu rekao da je bivši direktor RTS-a na izdržavanju kazne oko pet i po godina, računajući i vreme provedeno u pritvoru.

Ministar pravde je rekao da je majku poginulog radnika RTS-a Žanku Stojanović pozvao na razgovor kako bi joj pokazao sva dokumenta o tome.

Bez odgovora tužilaštva

U noći bombardovanja poginuli su Jelica Munitlak, Milovan Janković, Dragan Tasić, Dejan Marković, Milan Joksimović, Slobodan Jontić, Slaviša Stevanović, Nebojša Stojanović, Aleksandar Deletić, Ivan Stukalo, Tomislav Mitrović, Ksenija Branković, Siniša Medić, Branislav Jovanović, Darko Stoimenovski i Dragorad Dragojević.

Bivši direktor RTS-a Dragoljub Milanović osuđen je 2002. na 10 godina zatvora jer nije poštovao naređenje Savezne vlade i ljude i tehniku iselio iz objekata u Aberdarevoj i Hilandarskoj ulici na sigurnije položaje.

Novinar Zoran Janjić prošle godine je dobio nagradu "Dušan Bogavac" za knjigu "Tišina u Aberdarevoj". Knjiga je skoro godinu dana u Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal, ali se tužilac još nije oglasio, ističe se u saopštenju RTS-a.

"RTS nije stao iza porodica"

RTS je borbu za istinu oko pogibije 16 radnika te kuće prepustio porodicama poginulih, izjavila je predsednica NUNS-a Nadežda Gaće.

Ona je, gostujući u emisiji Poligraf TV B92, rekla da su za bombardovanje zgrade znali svi najviši državni rukovodioci u to vreme, ali da je za namerno žrtvovanje ljudi osuđen samo Dragoljub Milanović.

Gaće smatra da je istina prikrivena jer RTS još uvek nije stao iza porodica svojih poginulih radnika. "Ako g. Tijanić i sadašnje rukovodstvo zaista želi da taj slučaj postavi na pravo mesto, onda bi oni bili ti koji bi trebalo da izvrše pritisak na državu da da prave odgovore i da kaže ko je sve znao. Ne samo da odgovara g. Milanović, mada ne žalim nad njegovom sudbinom", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: