Srbija, nauka i EU

Vlada Srbije izdovojila je 30 miliona evra za nauku narednih godinu i po dana.

Izvor: B92

Petak, 14.07.2006.

15:46

Default images

To je u poslednjih petnaestak godina najveće državno ulaganje u oblast nauke i istraživanja. Uz to, u finansiranje naučnih projekata u Srbiji uključuje se i Evropska unija, koja će iz svojih fondova finansirati pet projekata.

O potpunom otvaranju evropskih fondova za srpsku nauku i istraživački rad razgovarali su ministar za nauku Aleksandar Popović i Evropski komesar za nauku i istraživanje Janez Potočnik.

Uslovi za naučni rad u Srbiji nisu najbolji. Ministar Popović kaže da i dalje trpimo posledice oniga što se desilo u poslednjih 10 godina i da postoji diskontinuitet u investicijama u nauku. Do sada je Evropska unija Srbiju smatrala zemljom trećeg sveta, što znači da nismo imali pristup većini fondova koji investiraju u nauku.

"Jaka je volja EU da otvori svoje fondove za naše istraživače, odnosno da naši istraživači imaju pristup kao da su iz EU... Optimista sam i mislim da će Srbija biti naučno integrisana u EU koliko već sledeće godine", kaže Aleksandar Popović, ministar za nauku.

Janez Potočnik, evropski komesar za nauku i istraživanje, istakao je da je veoma bitno da se Srbija priključi naučnim programima i pre nego što postane članica Unije. Približavanje u naučno-istraživačkom smislu mnogo doprinosi samoj integraciji u Uniju, kaže on: "Integracija je ambiciozan cilj, ali istraživanje je ključna alatka da se ovo ostvari. Ovo je polje koje otvara mnoga vrata i moramo se fokusirati na to koliko je značajno istraživati kako bi se postigao ovaj cilj. Istraživanje će uvek biti podržano tako da Srbiju što pre dovede do Evropske unije."

Potočnik je još rekao da Srbija mora što pre da uskladi zakone i propise u oblasti ekologije, energetike, poljoprivrede i zdravstva sa onima koji važe u EU. Vlada Srbije za cilj ima da većim ulaganjima u ovu oblast zadrži naučnike u Srbiji i pomogne razvoj privrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: