USVOJENA DEKLARACIJA O PRESEVSKOJ DOLINI

Izvor: B92

Subota, 16.12.2000.

21:01

Default images
Vlade Jugoslavije i Srbije odrzale su u Bujanovcu jednocasovnu zajednicku sednicu, posvecenu situaciji u Presevskoj dolini, kojoj su prisustvovali i jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica i nacelnik republicke Drzavne bezbednosti Radomir Markovic. Posle sednice, koja je bila zatvorena za predstavnike medija, savezni premijer Zoran Zizic obratio se novinarima i izjavio da je usvojen predlog Deklaracije o situaciji u Presevskoj dolini koji ce biti upucen federalnoj skupstini. U Predlogu deklaracije, koji prenose drzavni mediji, osudjuju se upad terorista i napadi na policiju i ocenjuje da su to akti kontinuiranog narusavanja suvereniteta i integriteta SRJ i drasticno krsenje Rezolucije 1244. Takodje se ocenjuje da su KFOR i UNMIK odgovorni za upad terorista na podrucje Srbije. Kako se navodi u tekstu Deklaracije, od SB se ocekuje da odredi rok za povlacenje terorista, i naglasava da ce se, u protivnom, SRJ pozvati na svoje pravo da sama resi problem primenom svih medjunarodno dozvoljenih mera za borbu protiv terorizma. Ovaj dokument, ukoliko ga usvoji Skupstina Jugoslavije, bice upucen Savetu bezbednosti UN, Oebsu i Savetu Evrope.

Najavljeno je da ce dve Vlade oformiti zajednicko Koordinaciono telo za pracenje situacije u kriznom podrucju, ciji ce zadatak biti da omoguci resavanje svakodnevnih nagomilanih problema s kojima se suocava i srpski i albanski zivalj. Sediste tela ce biti u Bujanovcu, a na njegovo celo je postavljen sadasnji potpredsednik republicke vlade Nebojsa Covic. Clanovi Koordinacionog tela su ministri i potpredsednici obe Vlade.

U kratkoj izjavi po zavrsetku sastanka, jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica je rekao da su Srbija i Jugoslavija preduzele niz mera koje garantuju bezbednost na kriznom podrucju Preseva, Bujanovca i Medvedje. Objasnjavajuci vaznost novoformiranog drzavnog tela, predsednik SRJ Vojislav Kostunica koji je takodje prisustvovao sednici, je rekao: "To znaci da ce prakticno SRJ, dakle savezna vlada i vlada Republike Srbije ubuduce u svakoj kriznoj situaciji biti stalno prisutne. To je veoma vazno kao sto su vazne i dosadasnje preduzete spoljnopoliticke i diplomatske aktivnosti, i neke buduce koje ce biti preduzete, vi znate da je u ovom trenutku nasa komunikacija sa svetom, sa pojedinim organizacijama i ciniocima, od UNMIK-a, KFOR-a, NATO-a i SB-a bitno promenjena i u tom pogledu mislim da s optimizmom treba gledati na veoma vaznu sednicu Saveta bezbednosti koja ce biti na nas zahtev odrzana u utorak". Toj sednici, prema recima predsednika Jugoslavije, prisustvovace i ministar inostranih poslova Goran Svilanovic i tom prilikom upoznati Savet bezbednosti sa situacijom u kriznom podrucju i donetim zakljuccima, javlja B92.

O tome sta ocekuje od sastanka Saveta bezbednosti, sef diplomatije Goran Svilanovic je za B92 izjavio: "Savet bezbednosti ima ogromna ovlascena i toga bi morali da budu svesno. Naravno, ne verujem da ce na ovoj sednici doneti toliko kljucne i vazne zakljucke koji ce drasticno da promene situaciju, ali je moguce ocekivati da prvo - svi cuju i sa paznjom slusaju sta mi imamo da kazemo o tome sta se dogadja na Kosovu i sta se dogadja u zoni bezbednosti, drugo - s obzirom na to da je u proteklih nekoliko dana bio ministarski sastanak NATO-a na kojem je takodje razgovarano o Kosovu, verujem da ce taj sastanak i u ovaj u Njujorku zajedno da donesu ipak nekoliko vaznih stvari za nas, i to ozbiljnu politicku odluku da se izvrsi pritisak na vodje kosovskih Albanaca da se svi naoruzani ljudi povuku iz zone bezbednosti, drugo - ja cu im saopstiti, vrlo ozbiljno, da su vojska i policija spremne da brane teritoriju nase zemlje, ali da ocekuju da odlucujuce korake u sto kracem vremenskom roku preduzmu oni cija je to sada odgovornost, odnosno KFOR i UNMIK", rekao je Svilanovic za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: