Počelo suđenje za Beslan

U centru svetske pažnje od danas suđenje za jedan od najtežih terorističkih napada – na školu u Beslanu.

Izvor: B92

Utorak, 17.05.2005.

20:28

Default images

Sudi se Nurpaši Kulajevu, jedinom optuženom za teroristički napad koji je preživeo opsadu. Početak suđenja u glavnom gradu Severne Osetije, Vladikavkazu, prolazi u znaku jakih mera bezbednosti i sve ulice koje vode do sudnice su blokirane. U opsadi beslanske osnovne škole poginulo je skoro 400 osoba, većinom dece.

Preko 30 teško naoružanih terorista je više od dva dana držalo kao taoce više od 1.200 ljudi. Suđenje je pratilo više od dvadeset osoba, uglavnom roditelji poginule dece, koji kažu:

"Kulajev je samo mala mušica, nije vredan naše pažnje i nije me briga šta će se desiti sa njim. Da vlast nije korumpirana, naša deca i rođaci sada bi bili u svojim domovima i živeli bismo u miru."

"Ko je kriv? Basajev je preuzeo odgovornost, tako da je on najviše kriv. Ali on je samo jedna osoba. Ali, ko god bili ti koji su dozvolili da terorizam vlada našom zemljom, odgovorni su za besane noći naše dece i nas. Dozvolivši da se sve to desi, ti ljudi nisu ništa manje krivi od terorista."

Nurpaša Kulajev je optužen za ubistvo, terorizam i otmicu. On je porekao optužbu za ubistvo, rekavši da je verovao da je cilj akcije vojni kontrolni punkt, a ne škola, te da je tokom otmice samo pucao u vazduh. Ukoliko bude proglašen krivim, Kulajev bi mogao da bude osuđen na doživotnu robiju. Predviđa se da će suđenje trajati nekoliko meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: