Đukanović vs. opozicija: II runda

U Skupštini Crne Gore danas je nastavljena raprava o radu Vlade Mila Đukanovića, koju je inicirala crnogorska opozicija.

Izvor: B92

Utorak, 17.05.2005.

08:06

Default images

Sudeći prema broju mesta koje ona zauzima u parlamentu, Đukanovićevom kabinetu neće biti izglasano nepoverenje. Dopisnik B92 iz Podgorice, Srđan Janković, izveštava da su na jučerašnjoj višečasovnoj raspravi, poslanici opozicije izneli niz optužbi na račun Vlade Crne Gore.

Sednica Skupštine Crne Gore, na kojoj se raspravlja o poverenju vladi premijera Mila Đukanovića, nastavljena je posle pauze i dogovoreno je da se nastavi rad u skladu sa poslovnikom.

Pauzu je od rukovodstva skupštine i šefova poslaničkih klubova tražio Đukanović koji već drugi dan u skupštini odgovara na opozicione kritike o odgovornosti njegovog kabineta za "siromaštvo i kriminal" u Crnoj Gori i "antievropski karakter vlasti".  "Ne vidim razloga da pristajem na ovu vrstu političkog mazohizma i da slušam nešto što sam 1.000 puta čuo", kazao je Đukanović.

On je mišljenja da na dnevnom redu nije pitanje poverenja vladi, već on lično i optužio opoziciju da joj je osnova političkog programa "mržnja" prema njemu lično.

Lider opozicione Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović je kazao da Đukanović "namerava" da ode iz skupštine, jer je čuo teške optužbe.

Jučerašnja rasprava

Optužbe koje je iznela opozicija u ponedeljak odnose se na tešku ekonomsku situaciju u Crnoj Gori, korupciju, antievropske aktivnosti, u koje su svrstali i težnju za nezavisnošću, te optužili Vladu da je odgovorna što je u Studiji izvodljivosti navedeno da su delovi državnog i političkog sistema u sprezi sa organizovanim kriminalom. Pored toga, na račun premijera Mila Đukanovića, između ostalog, je rečeno i da je nepodoban da vodi crnogorsku Vladu jer se njegovo ime pominje u istragama za šverc cigareta pred italijanskim sudovima.

Premijer Crne Gore Milo Đukanović, koji je s kompletnim kabinetom pristustvovao toj sednici Skupštine Crne Gore, odbacio je sve navode opozicije i optužio opozicione partije za manipulaciju, nazvavši ih "antidemokratskim, antievropskim i anticrnogorskim strukturama".

Kad je reč o ekonomiji, Đukanović je rekao da se u Crnoj Gori živi teško, ali da se ide putem oporavka. On je ponovio da je nezavisnost Crne Gore nacionalni interes, dok državna zajednica nema tu funkciju. 

Rasprava o radu Vlade Crne Gore trajaće i narednih nekoliko dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: