Pre 60 godina: Hemingvej oslobodio Ric

Izvor: B92

Nedelja, 22.08.2004.

12:14

Default images

Američki pisac i ratni dopisnik Ernest Hemingvej pre tačno šezdeset godina, "oslobodio" je hotel "Ric" u Parizu.

Čuveni pisac je, kako podseća agencija Frans-pres, voleo da kaže: "Kada sanjam o životu posle smrti, sve se uvek dešava u pariskom 'Ricu'". Na dan oslobođenja Pariza, Hemingvej je u uniformi ratnog dopisnika, naoružan mitraljezom i u društvu grupe članova Pokreta otpora, džipom stigao na trg Vandom.

Upao je u zgradu i uzviknuo da je došao da "lično oslobodi" hotel, koji su u junu 1940. zauzeli nacisti i u kome su stanovali visoki nemački oficiri, povremeno i Gering i Gebels.

Prema rečima piščevog brata Lestera Hemingveja, on je zatim sa svojim ljudima pretražio hotelske podrume, "zarobio dvojicu ljudi i zaplenio odlične zalihe konjaka". Na višim spratovima i krovu nisu pronašli ništa osim zastava koje su probušili mecima.

Hemingvej je u Pariz stigao nakon odlaska Nemaca i brzo se vratio predratnoj navici da u baru "Rica" naručuje draj martini dok se ne sruši od pijanstva. Kada su se 25. avgusta približili glavnom gradu Francuske, Hemingvej je zapisao: "Grlo mi se čudno steglo. A bilo je vreme da obrišem svoj durbin jer, tamo, sada, ispod nas, siv i još uvek lep, prostirao se grad koji volim najviše na svetu."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: