Svet

Sreda, 10.12.2014.

09:13

"Italijani, Mona Liza vam se mršti"

Kristin Lagard upozorila je Italiju da se kreće ka "socijalnoj eksploziji" ako ne uspe da reši visoku nezaposlenost mladih i ne pokrene "otrovanu" ekonomiju.

Izvor: Tanjug

Default images

U govoru na milanskom univerzitetu Bokoni, direktorka Međunarodnog monetarnog fonda je poručila da bi se zbog stope nezaposlenosti od 43 odsto među mladima od 15 do 25 godina "namrštila čak i Mona Liza", prenosi agencija Frans pres.

Lagard je, ipak poručila da nezaposlenost, zbog koje je emigracija iz Italije na 10-godišnjem maksimumu, nije stvar s kojom se treba šaliti u vreme toksične kombinacije niske inflacije i slabog privrednog rasta širom Evrope. "Ovo nije krst koji nose samo mladi. Pre ili kasnije, taj krst se nađe na leđima celokupnog društva. Uporna nezaposlenost ne samo da koči privrednu aktivnost, ona ugrožava ljudsko samopoštovanje i osnove društva i institucija tako što podstiče nejednakosti, a ponekad i nasilje", ocenila je direktorka MMF-a.

"Između 1996. i 2001, Italija je uspela da spusti ukupnu nezaposlenost za sedam odsto, uz prosečan privredni rast od gotovo dva odsto godišnje. Problem je što su naše trenutne prognoze rasta dosta slabije, oko jedan odsto godišnje u naredne četiri godine", navodi ona.

Nizak privredni rast i niska inflacija su, kako kaže, otrovna kombinacija i stvaraju začarani krug: Ako očekujete nizak rast u budućnosti, manje ćete investirati i manje zapošljavati danas. Prevazilaženje tog začaranog kruga izazov je kako za Italiju, tako i za celu Evropu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

15 h

Podeli: