Svet

Sreda, 23.03.2011.

19:05

Evropa "beži" od nuklearne energije

Nakon ozbiljnog incidenta u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima, širom Evrope raste zabrinutost od upotrebe atomske energije i dalje gradnje nuklearki.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Nemačka kancelarka Angela Merkel kaže da je bolje da se Nemačka što pre odrekne nuklearne energije, iako je ona i dalje potrebna najvećoj evropskoj privredi kao prelazna tehnologija.

"Lekcija koju Nemačka treba da nauči iz nuklearne krize u Japanu je 'što pre iz toga izađemo, to bolje'. Nuklearna tehnologija je tranzitna tehnologija", rekla je Merkel.

Ona je dodala i da je dobro to što je Evropska unija odlučila da sprovede stres-testove nuklearnih elektrana kako bi se uverila da su one otporne na zemljotres, cunamije i terorističke napade.

"Debata mora da se sprovodi na racionalnoj bazi", izjavila je nemačka kancelarka. Merkel je, inače, ranije obavljala funkciju ministarke zaštite životne sredine, završila je fakultet za fiziku i ima doktorat iz hemije.

Nakon što je u Japanu izbila nuklearna kriza, vladajuća koalicija desnog centra u Nemačkoj, na čijem je čelu Merkelova, odlučila se za tromesečni moratorijum plana odobrenog lani za odgađanje gašenja nuklearki za više od deset godina, do sredine tridesetih godina ovog veka.

U Italiji jednogodišnji moratorijum

Vlada premijera Silvija Berluskonija odobrila je jednogodišnji moratorijum na planove za izgradnju nuklearnih postrojenja u zemlji. Ministar za ekonomski razvoj Paolo Romani kaže da vlada namerava da uvede moratorijum na planove za izgradnju nuklearki, objasnivši da će njime biti onemogućeno donošenje bilo kakve odluke ili razmatranje pogodnih lokacija za izgradnju nuklearnih postrojenja.

Rim je prethodno najavio da želi da izgradi nuklearne elektrane počevši od 2014. godine, koje bi kompenzovale nedostatak u snabdevanju električnom energijom, uz nameru da četvrtinu potreba za strujom zadovolje atomskim centralama do 2030. godine.

Februarska istraživanja javnog mnenja u Italiji, pre nuklearnog akcidenta u Japanu, pokazala su da se čak 58 odsto Italijana protivi izgradnji nuklearnih elektrana. Poslednja pokazuju da se čak 90 odsto stanovništva zalaže za uvodjenje obnovljivih izvora energije.

U Italiji će 12. juna, uprkos moratorijumu, biti održan referendum na kojem će se građani izjasniti da li podržavaju dekret iz 2008. godine, kojim je otvoren put za izgradnju atomskih centrala.

"Moratorijum će značiti da građani mogu da glasaju u opuštenijoj i racionalnijoj klimi, pre nego da (odluke donose) na emocionalnoj osnovi", kazao je izvor iz vlade.

U Poljskoj moguć referendum

Poljski premijer Donald Tusk kaže da će Poljska možda raspisati referendum o izgradnji nuklearnih elektrana. Tusk je istakao da ne treba odbaciti mogućnost referenduma za koji je ideju, nakon nesreće u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima, dala opoziciona partija levog centra.
Premijer je kazao da je od ključne važnosti da društvo podrži projekat nuklearne energije ali i da bi konačnu odluku mogao da donese parlament.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da većina Poljaka podržava Tuskove planove izgradnje prve nuklearne elektrane u Poljskoj u narednih deset godina, a u sklopu napora da ta zemlja postane energetski nezavisna.

Međutim, događaji u Japanu otvorili su debatu o gradnji nuklearnih elektrana u javnosti i neki zvaničnici pozivaju da se ponovo razmotre planovi gradnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

18 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: