Srbija

Ponedeljak, 09.03.2015.

15:11

Resavica: Štrajk, ne damo 10% plate

Rudari "Resavice" najavili su štrajk upozorenja ukoliko do 13. marta, ne bude potpisan novi kolektivni ugovor koji bi zadržao ista prava kao do sada.

Izvor: Beta

Default images
Foto: Thinkstock

Predsednik sindikata radnika JP PEU Resavica Goran Nikolić rekao je da se rudari ne bune zbog smanjenja plata od 10 odsto jer znaju da je država u teškoj situaciji, ali se ne slažu sa predlogom novog kolektivnog ugovora ne osnovu koga bi im zarade bile umanjene za dodatnih 10 odsto.

Predstavnici Glavnog odbora Sindikata radnika JP PEU Resavica i Zajedničkog odbora sindikata Nezavisnost odlučili su da, ukoliko se ne postigne dogovor, od ponedeljka, 16. marta, organizuju jednočasovne štrajkove upozorenja na početku svake smene.

Sindikalci su odlučili da, ukoliko novi kolektivni ugovor ne bude potpisan ni do 20. marta, pozovu rudare na potpunu obustavu rada do ispunjenja zahteva.

Sindikalnim organizacija naloženo je da do 11. marta formiraju štrajkačke odbore i da sa poslovodstvom dogovore minimum procesa rada kako bi se obezbedila sigurnost jama i sačuvala rudnička imovina.

"Sindikat Resavice novim ugovorom nije tražio ništa više nego što je to već dato ugovorima za radnike Elektroprivrede Srbije (EPS), Eektromreže Srbije (EMS), zdravstva. Sindikat nije pristajao ni da se rudarima dodatno umanje prava i smanji ionako bedna plata, najniža u istoriji", naveo je Nikolić.

Nadležna ministarstva, dodao je on, tražila su smanjenje sredstava za lečenje rudara, smanjenje stipendija za decu poginulih radnika, povećanje procenta kažnjavanja radnika, brisanje mogućnosti uvećanja zarada za rad nedeljom.

"Za Ministarstvo finansija još je sporan iznos toplog obroka kako za redovan tako i za prekovremen rad, minuli rad za spoljne radnike, plaćanje članova čete za spasavanje, zaštita od smanjenja zarada za rudnike koji neipsunjavaju plan proizvodnje zbog nedostatka rudara, visina otpremnine za odlazak u penziju", kazao je Nikolić.

Ukoliko bi sindikati pristali na te izmene, dodao je on, zarada rudara bi se dodatno smanjila za oko 10 odsto.

Nikolić je rekao i da su pregovori o kolektivnom ugovoru doživeli krah 2. marta kada su ponovo vraćeni na početak, a dopisom Ministarstva finansija bez zaglavlja, pečata, potpisa poništeno je sve što je do tada dogovoreno.

Novi pregovori zakazani su za sutra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Svet

Rusija objavila: Britanci digli uzbunu

Ruski istraživački brodovi, kojima upravlja Ruska agencija za otkrivanje mineralnih rezervi za komercijalnu eksploataciju (Rosgeo), pronašli su stotine milijardi barela rezervi nafte i gasa na Antarktiku u oblastima na koje polaže pravo Velika Britanija.

13:25

24.5.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Statistički izveštaj Banke za međunarodna poravnanja (Bank of International Settlements – BIS) za poslednji kvartal 2023, kao i godinu u celini, pokušava da sagleda protok gotovine kroz međubankarske sisteme u celom svetu.

8:31

24.5.2024.

1 d

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

14 h

Podeli: