Srbija

Nedelja, 31.03.2013.

10:49

Besplatna struja za ugrožene

Socijalno ugroženi građani Srbije od sutra će imati pravo na umanjenje računa za struju i gas pošto će početi primena uredbe o energetski zaštićenom kupcu.

Izvor: Beta

Default images

Prema toj uredbi, računi za struju socijalno ugroženih domaćinstva biće umanjeni za vrednost od 120 do 250 kilovat sati svakog meseca u zavisnosti od broja članova.

Računi za gas za januar, februar, mart, oktobar, novembar i decembar biće umanjeni od 35 do 75 kubnih metara, takođe u zavisnosti odbroja članova socijalno ugroženog domaćinstva.

Procena je da će troškovi za besplatnu struju i gas za socijalno ugrožene kupce biti između 30 i 40 miliona evra godišnje. Novac ćeobezbeđivati Elektroprivreda Srbije i Srbijagas do uspostavljanja bilansnih mogućnosti budžeta Srbije, navodi se u Uredbi.

Uslov za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca je ukupan mesečni prihod do 12.900 dinara za domaćinstvo sa jednim članom. Za domaćinstva sa dva i tri člana uslov je da imaju ukupne mesečne priihode do 18.786 dinara, sa četiri i pet članova do 24.672 dinara a za domaćinstva sa šest i više članova do 30.558 dinara.

Uslov za je i da kupac nema drugi stambeni prostor.

Građani će se preko socijalnih ustanova u svojim lokalnim samoupravama prijavljivati i uz dokaze da su socijalno ugroženi, dobijati status energetski zaštićenih kupaca.

Status energetski zaštićenog kupca dobijaće se do kraja kalendarske godine.

Taj status može i da se izgubi, odnosno ako je mesečna potrošnja struje i gasa dva i po puta veća od onoga što je predviđeno uredbom, korisnik neće imati pravo na umanjenje računa.

Ukoliko je potrošnja struje ili gasa između dva i dva i po puta veća od odobrene besplatne količine kupac će imati pravo da mu se račun umanji za polovinu od predviđene količine.

Ta uredba je doneta s ciljem da se zaštite socijalno najugroženiji slojevi stanovništva i podstaknu reforme energetskog sektora u Srbiji.

Donošenje uredbe o energetski zaštićenom kupcu je i jedan od uslova za poskupljenje struje i izradu novog tarifnog sistema.

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović ocenila je da je ta uredba prvi korak u stvaranju svih socijalnih karata.

"Srbija 10 godina nema socijalne karte, a nama je to preko potrebno da bismo mogli tržišno da se ponašamo i da bismo mogli da liberalizujemo tržište", dodala je ministarka energetike Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

23 h

Svet

EU dala zeleno svetlo Nemačkoj

Evropska unija je dozvolila Nemačkoj da subvencioniše delove teretne železnice sa 1,7 milijardi evra. Komisija EU odobrila je isplate u utorak u Briselu.

16:21

21.5.2024.

1 d

Podeli: