Srbija

Nedelja, 02.10.2011.

15:54

Udovički: Srbija da se okrene Aziji

Privreda Srbije sa regionom treba da se okreće tržištima Dalekog istoka smatra regionalna direktorka Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Kori Udovički.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

"Srpska privreda je tradicionalno okrenuta evropskom i zapadnim tržištima, gde je sada teška situacija. Zbog toga je važno da se privrede regiona udružuju kako bi lakše osvajale azijsko tržište koje će u narednim decenijama sigurno biti motor globalnog privrednog rasta", rekla je Udovički za agenciju Beta.

Ona je istakla da je Samit 100 biznis lidera jugoistočne Evrope, koji će biti održan 6. i 7. oktobra u Aranđelovcu, prilika za čvršće povezivanje privreda regiona za zajednički nastup na brzo rastućim tržištima.

"Ja se nadam da ovaj skup se usmeri na dva bitna pitanja - kako povećati produktivnost, bez obzira na to šta se dešava u globalnoj privredi, a prostora za to ima puno, a drugo je kako zajedno nastupiti i povezati se više sa privredama onih delova sveta koji će sigurno dugoročno biti motori globalnog rasta, a to je Azija gde smo mi izuzetno malo uključeni", istakla je Udovički nekadašnja ministarka energetike i rudarstva u Vladi Srbije te guverner Narodne Banke Srbije.
Ekonomska situaciju u Srbiji je, prema njenoj oceni, dobra u poređenju sa situacijom u razvijenim zemljama koje su pogođene ekonomskom krizom, što, kako je dodala, nije utešno za građane Srbije.

"Inflacija je i dalje rak-rana domaće privrede, a jedan od razloga je velika vezanost za evro", rekla je Udovički koja je bila ministar energetike i guverner Narodne banke Srbije.

Kreatori monetarne politike su, kako je naglasila, u nezavidnoj situaciji jer nastoje da inflaciju drže pod kontrolom a da istovremeno ne preseku izvore kreditiranja, što bi onemogućilo privredni rast.

"Fiskalna politika mora da bude saveznik monetarnoj politici u borbi protiv inflacije", rekla je Udovički i upozorila da u predizbornom periodu uvek postoji opasnost da država lako ispunjava zahteve velikog broja potrošača, odnosno da povećava javna potrošnju.

Udovički je ukazala da Srbiji tek predstoji reforma javnog sektora, što je dugoročan proces.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: