Srbija

Četvrtak, 17.03.2011.

16:03

Slovenija i Hrvatska bez "jafe"

Srpska konditorska kompanija Jafa povućiće sve proizvode u spornoj kartonskoj ambalaži sa tržišta Slovenije i Hrvatske, saopšteno je iz te kompanije.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Kako se navodi u saopštenju, takva odluka je doneta da bi se sprečila bilo kakva sumnja vezana za visoki kvalitet proizvoda kompanija Jafa.

Krajem februara u Sloveniji i Crnoj Gori iz prodaje je povučen "jafa keks" koji proizvodi konditorska fabrika iz Crvenke, jer je utvrdjeno da kartonska ambalaza sadrži materije opasne za zdravlje.

U toj kompaniji nisu precizirali o kojoj količini (kontigentu) robe je reč, ali je precirano da je ta poslovna odluka doneta kako bi se ojačalo poverenje i odgovornost prema potrošačima.

Rečeno je i da su ove dve zemlje do sada samo uzorkovale robu, ali da je nisu povlačile sa tržišta.

Kompanija Jafa je istakla da su se nalazi koji su pokazivali povećan stepen benzofenona i 4-metilbenzofenona odnosili isključivo na štampu spoljnog dela ambalaže i da nisu mogli da ugroze sam proizvod.

"Tvrdnje da te materije teoretski mogu da prodju kroz dodatnu zaštitnu foliju u kojoj se nalaze proizvodi nisu dokazane i nemaju značaj jer se sporna materija nalazi samo na spoljnom delu kartonske ambalaže", navodi se u saopštenju Jafe.

Kompanija Jafa je istakla i da su svi nalazi, koje je preko službe za kontrolu kvaliteta zahtevala od dobavljača pokazivali potpunu ispravnost ambalaže i uskladjenost zakonskom regulativom u Srbiji, zemljama regiona i Evropskoj uniji, iz koje su dobavljači spornih lakova.

Navodi se i da je Jafa, bez obzira na to i činjenicu da evropske zdravstvene organizacije nisu pouzdano utvrdile štetnost spornih lakova koji se koriste na ambalaži, po prijemu prve preporuke potpuno eliminisala prisustvo diskutabilnih supstanci u proizvodnji ambalaže.

Kompanija Jafa je u saopštenju izrazila nadu da kontrola sprovedena nad ambalažom njenih proizvoda u Sloveniji i Hrvatskoj, nije namenjena samo srpskoj kompaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Svet

Rusija objavila: Britanci digli uzbunu

Ruski istraživački brodovi, kojima upravlja Ruska agencija za otkrivanje mineralnih rezervi za komercijalnu eksploataciju (Rosgeo), pronašli su stotine milijardi barela rezervi nafte i gasa na Antarktiku u oblastima na koje polaže pravo Velika Britanija.

13:25

24.5.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Statistički izveštaj Banke za međunarodna poravnanja (Bank of International Settlements – BIS) za poslednji kvartal 2023, kao i godinu u celini, pokušava da sagleda protok gotovine kroz međubankarske sisteme u celom svetu.

8:31

24.5.2024.

1 d

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

14 h

Podeli: