Srbija

Sreda, 18.04.2012.

10:27

Varao Hrvate pa zapošljava kod nas?

Igor Podolšak, vlasnik hrvatskog preduzeća Commodum vita, koje je raspisalo konkurs za zaposlenje 300 ljudi u Beogradu, u Hrvatskoj je tražen zbog dugova.

Izvor: B92

Default images

Kako piše Alo, Podolšak je iza sebe ostavio i veći borj prevarenih radnika i građana.

Prema informacijama hrvatskih medija i Regionalnog industrijskog sindikata (RIS) iz Varaždina, Podolšak je u Hrvatskoj osnivao nekoliko firmi za direktnu prodaju uglavnom parfema, ali i radio-prijemnika i masažera. Parfemi su „poklanjani“ uz troškove dostave, a radnici koji su ih dostavljali kupcima radili su prekovremeno, a da uopšte nisu dobijali platu.

Mutljavine Podolšaka zabeležene su i na „fejsbuk“ straniciSvi mi koji smo prevareni od strane Igora Podolšaka“, na kojoj se okupljaju bivši radnici i svi koje je Podolšak, navodno, prevario.

Naime, varaždinski sindikat navodi da su im se javili radnici preduzeća „HORA“, jedne od Podolšakovih firmi, koji su radili kao telefonski operateri, promoteri i dostavljači zbog neisplaćenih zarada i radnog vremena dužeg od 40 sati nedeljno koje se ne plaća.

Posao radnika ove firme se sastojao u tome da zovu građane obaveštavajući ih kako su besplatno dobili dva skupocena parfema, ali moraju da plate dostavu od 95 kuna (13 evra).

„Za dostavu radnici koriste sopstvena vozila, a nemaju nadoknadu putnih troškova ili amortizacije. Od naplaćenog troška dostave mogu da zadrže 20 kuna (tri evra), a u slučaju da „srećni dobitnik“ odbije pošiljku, dostavljač nema pravo na povrat troškova i oduzima mu se 5 kuna (70 centi) s plate! Radnici rade za oko 3.500 kuna (469 evra) bruto, a iznos plate se smatra poslovnom tajnom, čije odavanje predstavlja tešku povredu radnog odnosa“, naveo je RIS.

„HORA“ je krajem prošle godine otišla u stečaj, ostavivši dug od skoro tri miliona kuna (400.000 evra).

Valjali kinesku „vodicu“?!

Hrvatski mediji pišu da je Podolšak takođe bio vlasnik tamnošnjih firmi „Igmar“, „DAL-Korbar“ i „Tractus“, koje su se bavile istovetnim poslom, „telefonskim dilovanjem parfema“, a čiji su se radnici isto bunili zbog neisplaćenih zarada.

Prema svedočenju nezadovoljnih radnika, „skupoceni parfemi“ koje su prodavali za 95 kuna (13 evra) u stvarnosti su koštali 10 do 12 kuna (1,6 evra) u kineskim radnjama, a kupci su bili veoma nezadovljni kupljenom robom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

15 h

Podeli: