Srbija

Četvrtak, 11.04.2013.

14:57

Državne banke "oduvale" 600 miliona

Država je potrošila 600 miliona evra novca poreskih obveznika na sanaciju Agrobanke i Razvojne banke Vojvodine, objavio je nedeljnik NIN u novom broju.

Izvor: Tanjug

Default images

Vojvodina i Srbija emitovale su obveznice od oko 60 miliona evra kako bi nadoknadile ono što nedostaje u aktivi ugašene Razvojne banke.

Od toga, oko 12 miliona evra je novac poreskih obveznika cele Srbije, a preostalih nešto manje od 50 platiće poreski obveznici pokrajine, u skladu sa vlasništvom u nedavno ugašenoj banci.

"Rešenje koje je primenjeno na Novu Agrobanku i RBV ne znači da će se na isti način rešavati problem, ukoliko se javi u nekoj drugoj problematičnoj banci, jer će se ubuduće država voditi principima održivosti rešenja i minimuma troška za poreske obveznike“, rekao je za NIN savetnik za bankarski sistem ministra finansija i privrede Branko Popović.

Popović je dodao da bi Razvojna banka najverovatnije bila likvidirana da Vlada Vojvodine nije pristala da plati najveći deo troška sanacije.

On najavljuje dokapitalizaciju Poštanske štedionice u narednih godinu dana kao investiciju države u dobru i profitabilnu banku, a ne isključuje ni mogućnost strateškog partnerstva sa EBRD ili nekom drugom međunarodnom institucijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rekli "zbogom" ruskim tenkovima

Češka vlada odobrila je plan pridruživanja Nemačkoj u zajedničkoj kupovini do 77 tenkova Leopard 2A8 kako bi zamenila češko naoružanje iz sovjetskog doba, objavio je premijer Petr Fijala.

9:52

13.6.2024.

1 d

Podeli: