Utorak, 26.10.2010.

19:28

Šoškić: Oscilacije kursa normalne

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić, komentarišući novu rekordno nisku vrednost dinara prema evru, kaže da su oscilacije eviznog kursa „normalna stvar“

Izvor: B92

Default images

On objašnjava da srpska privreda nije na nivou da bi mogla da izvozom generiše veliki devizni priliv, zbog čega Srbija ima kontinuirani deficit.

To, kao i činjenica da u vreme krize ima znatno manje stranih investicija i doznaka iz inostranstva, predstavlja ozbiljan pritisak na vrednost domaće valute, naglašava Šoškić.

Šoškić dodaje da će se stabilnost kursa postizati postepeno, uporedo sa rastom bruto društvenog proizvoda i, narošito, učešćem izvoza u BDP-u Guverner kaže u da NBS nije utvrdila niti brani neku određenu konkretnu vrednost dinara, podsećajući da je kurs fleksibilan, a da je osnovni zadatak centralne banke da se pobrine za stabilnost cena.

Govoreći u planiranoj prodaji Telekoma Srbija, guverner NBS napominje da bi prodaja Telekoma moglo samo da donese kratkoročnu stabilnost i da prodaja i privatizacija nije rešenje. On navodi da je jedino rešenje za stabilnost to da Srbija postane zemlja u koju će se investirati iz inostranstva.

Komentarišući činjenicu da većina zemalja u regionu ima stabilniju valutu u vremenu krize, Šoškić kaže da je naličje toga činjenica da je u zemljama regiona uglavnom i pad BDP-a znatno veći upravo zbog fiksnog kursa koji te zemlje imaju.

On dodaje i da su mnoge od tih zemalja bile primorane i da nominalno smanjuju vrednost plata, čak i za 25 procenata u nekim slučajevima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: