Dulić se boji kraha prodaje stanova

To što je centralna banka saopštila da se dupliranje učešća za stambene kredite ne odnosi na one zajmove koje subvencioniše država nije umirilo Olivera Dulića.

Izvor: Politika, Dnevnik

Petak, 17.06.2011.

00:10

Default images

Dulić, ministar za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje, i dalje insistira da se odloži mera Narodne banke Srbije o povećanju učešća sa sadašnjih 10 na 20 odsto za kredite koji se kupuju po komercijalnim, odnosno bankarskim uslovima.

On smatra da je potrebno građanima olakšati da kupe stanove, a da bi ovakva mera mogla da izazove negativne posledice po građevinsku operativu i po standard građana. Nema sumnje da ministra brine kako će da proda stanove koje država gradi. A njih nije malo. Ako dvosoban stan od 50 kvadrata košta 50.000 evra, podstanarima je velika razlika da li će za učešće dati 2.500 evra ili 5.000 evra. Po novom predlogu, oni bi morali da daju čak 10.000 evra, što ne mogu da skupe ni da se postave na trepavice.

Podatak da subvencionisani stambeni krediti učestvuju sa 23 odsto u ukupnom broju stambenih zajmova osiguranih kod Nacionalne korporacije ukazuje zbog čega Vlada Srbije insistira da se nova mera NBS odloži. A većina budućih vlasnika stanova, koje gradi država, upravo su kreditni kupci.

Nemanja Komazec, državni sekretar u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, kaže da i bez ove mere već postoji problem pošto je ukupan broj odobrenih stambenih kredita u junu ove godine za 18 procenata manji u odnosu na isti period prošle godine. To se sveukupno negativno odražava na tržište nekretnina i građevinski sektor.

"Videćemo kako će banke odreagovati i kako će nova mera NBS uticati na njihovu ponudu. U skladu sa tim ćemo preduzimati nove korake", kaže Komazec.

Na pitanje da li postoji mogućnost subvencionisanja, odnosno namirivanja razlike između učešća koje su korisnici ranije trebalo da izdvoje i novog iznosa, koji je propisala NBS, Komazec kaže da se između ostalog i o tome razmišlja.

"Subvencije zahtevaju dodatni budžetski novac. Nismo još izveli računicu koliko bi to koštalo", odgovara on.

Sa druge strane, prema podacima Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, 55 odsto korisnika stambenih zajmova ulaže u gotovini više od 20 odsto vrednosti nekretnine, a to je guverneru Dejanu Šoškiću bio glavni argument da poveća limit obaveznog učešća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: