NBS brine brzina rasta inflacije

Narodnu banku Srbije zabrinjava brzina povećanja stope inflacije na mesečnom nivou koja je u septembru iznosila 1,4 odsto, dok je bazična bila dva odsto.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 16.09.2010.

16:32

Default images

Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Bojan Marković kaže da će inflacija na kraju ove ili početkom iduće godine biti u granicama projektovane (šest odsto plus-minus dva procenta) ili će proći gornju granicu.

On je kazao da je do povećanja inflacije došlo zbog poskupljenja poljoprivrednih proizvoda i hrane i dodao da je povećanje cena poljopriveednih proizvoda jednokratno i da traje godinu dana zbog loše sezone. "S obzirom da je poljoprivredni šok kratkoročan, očekujemo da će se inflacija smanjiti naredne godine i da će na kraju 2011. biti u granicama projektovane od 4,5 plus-minis dva odsto", kazao je on.

Marković je rekao i da je zbog "poljoprivrednog šoka" koji je doveo do velikog pritiska na cene, NBS odlučila da poveća referentnu kamatnu stopu sa osam na devet odsto. "Time ne možemo da smanjimo cene poljoprivrednih proizvoda, ali možemo da sprečimo da se poveća inflacija i povećaju ostale cene", kazao je on.

Marković je kazao i da u Srbiji nije prihvatljiva ideja o uvođenju takozvane takse na bankarsko poslovanje, jer banke u Srbiji tokom krize nisu primale finasijsku pomoć od države, zbog čega nisu u obavezi da joj vracahju taj novac. Naveo je i da se o ideji formiranja fonda koji bi služio bankama u nekoj eventualnoj budućoj krizi može razgovarati tek kada Srbija izađe krize.

Privredni rast spor, ali održiv

On je dodao da će rast bruto domaćeg proizvoda u 2010. biti 1,5 odsto i da se taj rast teško može osetiti na standradu građana jer je došlo do pada zaposlenosti, što je s jedne strane dobro jer je povećana produktivnost, a sa druge strane loše jer se smanjuje broj zaposlenih.
Privredni rast Srbije ove godine je spor, ali održiv, rekao je Bojan Marković i precizirao da je u prvom kvartalu bruto društveni proizvod (BDP), na međugodišnjem nivou, porastao 0,6 odsto, a u drugom kvartalu 1,8 odsto.

Marković je rekao da je tome doprineo rast izvoza od 1,1 odsto i domaće tražnje od 0,7 odsto. On je dodao da NBS ocenjuje da će u trećem kvartalu rast BDP biti niži, ali se očekuje da u četvrtom bude veći, nego u drugom i trećem kvartalu.

To što je sa rastom BDP došlo do pada zaposlenosti, Marković je objasnio poboljšanjem produktivnosti.

NBS procenjuje da će rast BDP iduće godine biti tri odsto, a da će se narednih godina povećati do pet odsto, s tim što taj rast mora da se zasniva manje na potrošnji, a više na izvozu, rekao je Marković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: