Automobili

Ponedeljak, 12.08.2013.

16:02

Opel uvodi novi 1.0 litarski trocilindrični motor

Opelov trocilindrični 1.0 litarski turbo-benzinski motor imaće svetsku premijeru na sajmu automobila u Frankfurtu. U toj kompaniji kažu da novi agregat predstavlja poboljšanje u pogledu smanjenja buke i vibracija, kada je reč o motorima sa tri cilindra.

Izvor: B92

Default images

Razvijajući 115 ks (85 kW), ovaj mali motor donosi i visok obrtni momenat od 166 Nm, koji je dostupan u rasponu od 1.800 do 4.700 o/min.

U Opelu kažu da iako je male veličine, 1.0 litarski SIDI (Spark Ignition Direct Injection) turbo motor generiše više obrtnog momenta nego neki drugi jednako snažni motori sa većom zapreminom, dok je ekonomičnost u potrošnji goriva poboljšana za 20% u odnosu na aktuelni 1.6 litarski atmosferac.
1.0 SIDI Turbo: 3 cilindra; snaga 115 ks (85 kW); maksimalni obrtni moment 166 Nm
Blok motora izrađen je od aluminijuma, tako da je za oko 30% lakši od njegovog aktuelnog pandana.

"Tokom rada na ovom malom motoru, ne samo da smo hteli da minimalizujemo potrošnju goriva i emisiju CO2, već smo želeli da pokažemo da trocilindrični motori mogu biti jednako prefinjeni u radu kao oni sa četiri i više cilindara“, kaže Matias Alt (Mattihas Alt), glavni inženjer u Opelu zadužen za male benzinske motore.
Opelov novi šestostepeni manuelni menjaè
Nova pogonska jedinica počeće da se ugrađuje od 2014. u model Opel ADAM, u paru sa novim šestobrzinskim manuelnim menjačem dizaniranim za primenu pri srednjim veličinama obrtnog momenta.

Lansiranje novog 1.0 SIDI turbo motora i odgovarajućeg šestostepenog menjača je najnoviji korak u obnovi Opelove palete pogonskih sistema. U okviru ovog programa predviđeno je pojavljivanje tri nove linije sa 13 pojedinačnih motora u periodu između 2012. i 2016. godine, uz nove prenosne sisteme.

Pročitajte više o novim Opelovim motorima i prenosnim sistemima.

Pročitajte više o modelu ADAM.

Pročitajte o novom konceptu: Opel Monza.

Pročitajte o Ford Focusu sa 1.0 litarskim trocilindričnim benzincem koji emituje 99 g CO2 po km.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: