Automobili

Petak, 28.02.2014.

10:36

Volvo kao Tesla - jedan ekran umesto gomile dugmića

Volvo je na svom najnovijem konceptu predstavio multimedijalni sistem sa korisničkim interfejsom u stilu tableta koji će omogućiti vozaču da gotovo svim kontrolama na automobilu upravlja preko ekrana osetljivog na dodir.

Izvor: B92

Default images

Razvoj tehnologije doveo je do toga da pojedini proizvođači automobila počnu iz korena da menjaju način na koji vozač kontroliše različite sisteme i uređaje u svom vozilu. Nakon što je kompanija Tesla Motors na Modelu S izbacila sve dugmiće i komande sa kontrolne table i zamenila ih 17 inčnim ekranom na centralnoj konzoli, sličnu tehnologiju primenio je i Volvo.

Ovaj proizvođač izložiće na predstojećem ženevskom salonu Concept Estate, vozilo sa potpuno novim upravljačkim sistemom koji koristi centralno postavljeni 9 inčni ekran osetljiv na dodir. Iako je značajno manjih dimenzija od onog na Tesli S, ovaj ekran veći je od većine displeja koje u svojim aktuelnim modelima koriste proizvođači automobila.

Na taj način, vozaču je na raspolaganju funkcionalniji ekran, sa većim dodirnim površinama za određene komande, koji je praktičniji i lakši za upotrebu.

Druga važna karakteristika, koja će olakšati upotrebu svima koji su navikli da koriste savremene tablet ili smartfon uređaje, jeste upravljački interfejs. Za razliku od ekrana iz Tesle S, u ovom slučaju navigacija kroz menije i aplikacije odvija se slično kao na smartfonu.

Pogledajte kako izgleda novi sistem koji je razvio Volvo:



"Novi interfejs dizajniran je tako da omogući intuitivnu, logičnu i bezbednu interakciju između vozača i automobila", kaže šef dizajna u kompaniji Volvo, Tomas Ingenlat.

"Nije dovoljno samo ugraditi veliki tablet uređaj u vozilo, već je potrebno prilagoditi ga i potpuno integrisati u automobil", objašnjava on.

Ekran je podeljen na dve veće sekcije. Na gornjoj se nalaze informacije bitne za funkcionisanje automobila, navigacija i kontrole audio uređaja i drugih medija, dok su na donjem delu ekrana komande za povezivanje smartfona i korišćenje njegovih aplikacija, i kontrole klima uređaja. Raspored je takav da pribiližno odgovoara rasporedu uređaja i komandi na kovencionalnoj komandnoj tabli.
Ovo je veoma važno za bezbednost u vožnji, kako bi vozač što manje skretao pogled sa puta prilikom upotrebe ekrana i izbora komandi. Zbog toga je bitno da vozač stekne osećaj gde se koja komanda nalazi, baš kao i kod klasičnih dugmića ili prekidača koje danas koristimo u automobilima.

Kako prelaz sa konvencionalnih na digitalne komande ne bi previše opteretio vozače, Volvo je ipak zadržao nekoliko klasičnih dugmića ispod ekrana sa osnovnim komandama audio i klima uređaja.

U toj kompaniji kažu da novi upravljački sistem neće ostati samo još jedna ekstravagantna stavka kojom se proizvođači hvale kada predstavljaju futurističke koncepte, već da će biti upotrebljen i u serijskim modelima, a pre svih u novoj generaciji SUV-a XC90.

Pročitajte više o Volvou Concept Estate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: