Život

Četvrtak, 05.10.2023.

10:25

Srbi i Bošnjaci zajedno grade hram FOTO

Na padinama Pešterske visoravni u Gonju, selu kod Sjenice, niče hram nakon više od trista godina.

Izvor: RTS

Default images

Hram se gradi blizu ostataka crkve iz 13. veka. Hram, čija je izgradnja počela 2020. godine, posebnim čini to što ga zajedno grade Srbi i Bošnjaci koji žive u tom kraju.

U Gonju se, kažu, vekovima neguju iskreni komšijski odnosi. Ni slave, ni Bajrame, ni Božiće, ne slave jedni bez drugih, a tako je i kad se radi ili gradi.

Golub Čvorović iz Gonja kaže da su, da bi presekli slavski kolač, morali da idu u Sjenicu, udaljenu 15 kilometara.

"Daleko nam je, ali kad su slave moramo da idemo. Sad nam je ovde blizu, zgodno", dodaje Čvorović.

Rahim Šmrković iz istog sela kaže da u obeležavanju praznika svi učestvuju, koliko ko može:

"Za bilo šta, naročito bogomolje, za bilo koju – mi to dajemo, svi učestvujemo koliko ko može i tako je, što kažu stari, bilo odvajkada i trebalo bi da ostane tako."

Izgradnju crkve pomagali su mnogi, pa i predsednik države, ali potrebno je još.

"Očekujemo pomoć države jer se crkva u Gonju gradi posle 320 godina, pored temelja stare crkve. Na ovom mestu je bila crkva iz 1292. godine", ističe predsednik Odbora za izgradnju crkve Goran Brajević.

Selo Gonje u kojem je sedamdesetak domaćinstava, ima školu, ambulantu i seosku prodavnicu. U novoj crkvi nedaleko od stare koju je podigao monah David, graditelj manastira Davidovica, meštani će prisustvovati liturgijama i molitvama, venčavati se i krstiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: