Svet 0

21.05.2024.

21:20

Počelo suđenje "građanima Rajha"

Na sudu u Frankfurtu na Majni suđenje liderima tzv. Građani Rajha optuženi za zaveru za nasilno rušenje ustavnog poretka Nemačke i članstvo u terorističkoj organizaciji.

Izvor: Index.hr

Počelo suđenje "građanima Rajha"
PA-EFE/THOMAS LOHNES

Podeli:

Među devetorice optuženih je Hajnrih XIII.

Princ Rojs, preduzetnik iz Frankfurta koji je trebalo da bude predsednik planiranog "Rajha" i bivša sudija i poslanica desničarske populističke Alternative za Nemačku (AfD) Birgit Malzak-Vinkelman.

Rojs se smatra glavnim finansijerom grupe, koja je uhapšena krajem 2022. godine zbog planiranja državnog udara.

Tokom istrage je utvrđeno da je 136 osoba potpisalo zavernički ugovor. Planirali su zaveru i rušenje vlasti Suđenje grupi podeljeno je na tri suđenja, od kojih je prvo počelo u Štutgartu krajem aprila, drugo u utorak u Frankfurtu, a treće bi trebalo da počne u junu u Minhenu.

"Prilikom izrade planova za tzv Na dan Iks, odnosno na dan kada je trebalo da počne oružana pobuna protiv Nemačke, brojni članovi grupe su se dodatno radikalizovali", rekao je državni tužilac Tobijas Engelšteter.

Konkretni planovi za rušenje vlade u Nemačkoj uključivali su smenu vladinih zvaničnika na lokalnom i saveznom nivou.

Grupa je pokušala da uspostavi kontakte sa stranim vladama u cilju "oslobađanja Nemačke", između ostalog i sa ruskom vladom, koja, međutim, kako je istraga pokazala, nikada nije odgovorila na upite "građana Rajha" koji su prošli kroz diplomatskim krugovima u Berlinu.

Advokat Princa Reusa negirao je članstvo svog klijenta u terorističkoj organizaciji i vođstvo grupe.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: