Revolucionarno otkriće: Naučnici otkrili novi način za merenje vremena

Naučnici su nedavno iznedrili novi uređaj za merenje vremena koji je drugačiji od svih satova ikada napravljenih.

Život

Izvor: B92

Subota, 10.06.2023.

11:24

Revolucionarno otkriće: Naučnici otkrili novi način za merenje vremena
Foto:Shutterstock/nito

Taj novi merač vremena je zasnovan na principima kvantne mehanike i nedostaje mu "početno vreme“, čime se uvodi potpuno novi nivo kvantne zbrke.

Konvencionalni satovi funkcionišu tako što mere vreme koje je potrebno da bi se završio unapred definisani ciklus ili period između dva intervala. To uključuje pun pokret njihanja klatna ili proteklo vreme između startne i ciljne pozicije osobe koja trči na stazi. I dok ovaj pristup funkcioniše izvrsno u većini slučajeva, istraživači sa Univerziteta Upsala u Švedskoj i Unverziteta Tartu iz Estonije želeli su da istraže potpuno drugačiju metodu za merenje vremena.

Njihov cilj je bio da razviju sat kome ne treba inicijalna referentna tačka, poznatija kao "T nula“. Kako bi ostvarili ovaj ambiciozni zadatak, istraživači su se okrenuli atomima koji su u "Ridbergovom stanju“ – to je stanje u kom elektroni iz atoma postaju vrlo pobuđeni i odgurnuti daleko od nukleusa. Ovo stanje visokog energetskog nivoa može se postići uz pomoć lasera.

Manipulišući Ridbergovim atomima, istraživači su uspeli da naprave sat koji radi na principima kvantne mehanike. Za razliku od tradicionalnih satova, koji mere vreme u odnosu na specifičan vremenski trenutak, ovaj kvantni sat meri vreme kao kontinuirani protok, bez potrebe za referentnom tačkom "T nula“.

Kvantni sat za merenje vremena koristi fenomen kvantne spletenosti – to je koncept u kvantnoj mehanici koji opisuje međusobnu povezanost dve čestice, čak i kada ih razdvaja velika razdaljina. Preko spletenih čestica istraživači su uspeli precizno da izmere protok vremena.

Uređaj za merenje vremena tj. "sat“ koji je proistekao iz ovog istraživanja, u stanju je da meri vremenske sekvence do 81 pikosekunde, ili bilionitog dela sekunde, sa marginom greške ne većom od 8 femtosekundi, ili kvadrilionitog dela sekunde. Umesto da broji jedinice vremena, ovaj uređaj samo prikazuje vreme izvodeći ga iz strukture interferencije, što predstavlja zaista genijalni način za merenje vremena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: