Otkriveno da li u petom bloku Černobilja ima nuklearnog otpada VIDEO

Prvi put posle 33 godine, zahvaljujući snimcima koje je specijalno konstruisani dron "Elios 2" načinio u petom bloku nuklearne elektrane u Černobilju, saznalo se da li ima nuklearnog otpada.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 03.12.2020.

14:15

Otkriveno da li u petom bloku Černobilja ima nuklearnog otpada VIDEO
Foto: depositphotos/artfotoss

Dron "Elios 2" pripada kompaniji "Flajabiliti", a njegov zadatak je bio da izvrši inspekciju jedne od najopasnijih i najnepristupačnijih lokacija na svetu. Radi se o nuklearnoj elektrani u Černobilju u kojoj se dogodila poznata katastrofa u aprilu 1986. godine.

Ovo je bila prilika da se prvi put zaviri u peti reaktor nuklearke, U vreme eksplozije u Černobilju peti blok je bio u završnoj fazi izgradnje, ali se nije znalo da li bazeni u njemu imaju šipke sa osiromašenim uranijumskim gorivom.

Zato je dron "Elios 2" ušao u reaktor i, na sreću, otrkrio da su bazeni prazni, odnosno da u reaktoru nema nuklearnog otpada. Ovaj tip drona se, inače, koristi za nadzor i inspekciju elektrana.

Letelica može da ustanovi koliko je vremena potrebno za gašenje elektrane i koji su ključni zadaci u održavanju.

Ova misija u Černobilju bila je posebno zahtevna jer je dron morao da preleti zid visok 70 metara, a ukoliko bi došlo do gubitka signala, "Elios 2" bi bio izgubljen. Ipak, misija je uspela, a ono što su pokazali snimci i fotografije koje je dron napravio bilo je dodatni razlog za zadovoljstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: