- Vesti -

Otkriveno da li u petom bloku Černobilja ima nuklearnog otpada VIDEO

Prvi put posle 33 godine, zahvaljujući snimcima koje je specijalno konstruisani dron "Elios 2" načinio u petom bloku nuklearne elektrane u Černobilju, saznalo se da li ima nuklearnog otpada.

Izvor: B92
Podeli
Foto: depositphotos/artfotoss
Foto: depositphotos/artfotoss

Dron "Elios 2" pripada kompaniji "Flajabiliti", a njegov zadatak je bio da izvrši inspekciju jedne od najopasnijih i najnepristupačnijih lokacija na svetu. Radi se o nuklearnoj elektrani u Černobilju u kojoj se dogodila poznata katastrofa u aprilu 1986. godine.

Ovo je bila prilika da se prvi put zaviri u peti reaktor nuklearke, U vreme eksplozije u Černobilju peti blok je bio u završnoj fazi izgradnje, ali se nije znalo da li bazeni u njemu imaju šipke sa osiromašenim uranijumskim gorivom.

Zato je dron "Elios 2" ušao u reaktor i, na sreću, otrkrio da su bazeni prazni, odnosno da u reaktoru nema nuklearnog otpada. Ovaj tip drona se, inače, koristi za nadzor i inspekciju elektrana.

Letelica može da ustanovi koliko je vremena potrebno za gašenje elektrane i koji su ključni zadaci u održavanju.

Ova misija u Černobilju bila je posebno zahtevna jer je dron morao da preleti zid visok 70 metara, a ukoliko bi došlo do gubitka signala, "Elios 2" bi bio izgubljen. Ipak, misija je uspela, a ono što su pokazali snimci i fotografije koje je dron napravio bilo je dodatni razlog za zadovoljstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 134 idi na stranu