Šta imaju zajedničko Lenjin, Mao Cedung i džinovska kornjača?

Džinovska kornjača Ku Rua, simbol borbe Vijetnama za nezavisnost, čija smrt 2016. godine je bila značajan događaj u toj zemlji, balsamovana je da bi ljudi mogli da se okupljaju pred njenim telom u Hanoju.

Život

Izvor: Beta

Četvrtak, 21.03.2019.

14:00

Šta imaju zajedničko Lenjin, Mao Cedung i džinovska kornjača?
Foto: EPA/LUONG THAI LINH

Ku Rua, što znači "deda kornjača", tako je dobio isti status kao i vođa vijetnamske revolucije Ho Ši Min.

"Zadovoljstvo je videti ga. Od sada svi mogu da mu se dive, to je simbol Hanoja", rekla je jedna posetiteljka.
Foto: EPA/LUONG THAI LINH
Otkako je balsamovana kornjača pre nedelju dana izložena u hramu na ostrvu u jezeru Hoan Kiem, posetilaca ne manjka. Ku Roa se u Kornjačinoj kuli pridružio drugoj kornjači, balsamovanoj 1968. godine, kada je stogodišnji i 170 kilograma teški Ku Roa 2016. pronađen mrtav u jezeru Hoan Kiem.

Informacije o tome su najpre preneli državni mediji. Međutim, vlasti su ih brzo uklonile. U veoma sujevernom Vijetnamu, neki su smatrali da je radi o "lošem predskazanju" za kongres vladajuće Komunističke partije, koja je u to vreme odlučivala o pravcu kojim će se zemlja ubuduće kretati.
Foto: EPA/LUONG THAI LINH
Prema legendi koju uče vijetnamski đaci, sveta kornjača iz Hoan Kiema je čuvar magičnog mača kralja iz 15. veka koji je pobedio kineske osvajače i odbranio nezavisnost Vijetnama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: