BBC 0

26.04.2024.

13:12

Kina i SAD treba da budu partneri, ne rivali, poručio Si Blinkenu

Američki državni sekretar je u poseti Pekingu kako bi ojačao odnose između dve zemlje

Kina i SAD treba da budu partneri, ne rivali, poručio Si Blinkenu
Reuters

Podeli:

Američki državni sekretar Antoni Blinken i predsednik Kine Si Đinping sreli su se u Pekingu da razgovaraju o jačanju odnosa dve zemlje.

Si je rekao Blinkenu da Kina i SAD treba da budu "partneri, a ne rivali" i da izbegavaju "opaku konkurenciju".

Kinesko-američki odnosi su zabeležili određeni napredak u mesecima otkako se Si sastao sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom prošlog novembra, priznao je kineski predsednik, ali je rekao da "još uvek ima mnogo pitanja koja treba da se reše".

Ranije je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao da Blinken ne bi trebalo da prelazi "crvene linije" Kine, među kojima je Tajvan.

Odnos Kine i SAD se polako stabilizuje, ali još uvek ima "negativnih faktora" koji na njega utiču, dodao je.

Kina tvrdi da je Tajvan otcepljena pokrajina koja će na kraju biti pod kontrolom Pekinga, dok SAD podržavaju samostalnost ostrva.

Vašington je prošle nedelje odobrio paket pomoći koji uključuje vojnu pomoć Tajvanu, što je izazvalo oštre kritike Pekinga.

Blinken je izrazio zabrinutost kod Vanga zbog kineske podrške Rusiji.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je ove nedelje da će posetiti Kinu u maju.

Američki državni sekretar je, tokom svoje druge posete Kini za manje od godinu dana, rekao da Peking i Vašington imaju zajedničku odgovornost da unaprede veze uz "aktivnu diplomatiju".

Njegovo putovanje dolazi nekoliko dana nakon što su SAD usvojile zakon kojim će primorati TikTok u kineskom vlasništvu da proda video aplikaciju ili bude zabranjen u SAD.

Kompanija Bajtdens se dugi niz godina suočava sa pitanjima o bezbednosti podataka korisnika i vezama sa vladom u Pekingu. Bajtdens negira optužbe i insistira na tome da nema nameru da proda TikTok.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: