Svet 3

26.04.2024.

14:27

Bezobrazna pretnja Kini: "Ako nećete vi, mi ćemo"

Američki državni sekretar Entoni Blinken, sastao se s liderom Kine Si Đinpingom danas u Pekingu. Odnosi dve zemlje su zategnuti, a osim Tajvana, kamen spoticanja je i Rusija.

Izvor: Sputnjik

Bezobrazna pretnja Kini: "Ako nećete vi, mi ćemo"
Tamnjug/AP Photo/Mark Schiefelbein, Pool

Podeli:

Tim povodom, američki državni sekretar prokomentarisao je podršku koju Peking pruža Moskvi, rekavši da ukoliko Kina ne preduzme mere za "rešavanje tog problema",  to će učiniti Vašington. On je tokom konferencije za štampu ocenio da "Kina ne može da popravi odnose sa Evropom dok podržava Rusiju".

"Osiguravanje transatlantske bezbednosti je suštinski interes SAD. Tokom naših diskusija danas jasno sam stavio do znanja da, ukoliko Kina ne reši taj problem, to ćemo učiniti mi", naglasio je Blinken.

Takođe je izrazio zabrinutost u vezi sa podacima da Kina navodno isporučuje vojnu opremu Rusiji.

"Tokom današnjih diskusija, ponovio sam našu ozbiljnu zabrinutost u vezi sa isporukama kineske opreme koja podstiču rusku agresiju protiv Ukrajine", istakao je Blinken.

S tim u vezi, upozorio je Peking da je Vašington spreman da usvoji mere ukoliko ne primeti smanjenje navodnih isporuka Moskvi.

"U potpunosti smo spremni da usvojimo mere ako ne uslede reakcije sa kineske strane", upozorio je Blinken, podsećajući da su SAD i ranije uvodili sankcije protiv kineskih kompanija.

On se osvrnuo i na temu nuklearnog naoružanja.

"Pre godinu dana smo se plašili da će Rusija potencijalno upotrebiti nuklearno oružje", napomenuo je državni sekretar.

Istovremeno, prema njegovim rečima, u toj situaciji je navodno bio važan glas Kine, odnosno njen doprinos kako bi "Rusija odustala od te ideje.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: