Svet 6

26.04.2024.

13:57

Zelenski je gotov, a Zalužni je "ispario"...

Bivši ukrajinski glavnokomandujući Valerij Zalužni, koji bi trebalo da postane ambasador u Londonu , sumnjivo je odsutan iz javnosti, navodi Raša tudej.

Izvor: Russia today, B92.net

Zelenski je gotov, a Zalužni je "ispario"...
Profimedia

Podeli:

Kako Tarik Kiril Amar, istoričar i stručnjak za međunarodnu politiku, za taj ruski medij, ostalo je i pitanje o ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom, odnosno "zašto je on još na funkciji".

"Zbog očigledno slepog poverenja Zelenskog u obećanja Zapada – uglavnom, ali ne isključivo, u članstvo u NATO – Ukrajina je korišćena kao posrednik u pokušaju da se trajno degradira Rusija. Na kraju, a blizu je, ta strategija će nepovratno propasti. Rusija će izaći jača nego ranije, a Ukrajina će biti uništena", smatra ovaj stručnjak.

"Ako sumnjate u ovaj ishod, uzmite u obzir dve činjenice: čak i sada američki zvaničnici već daju do znanja mejnstrim zapadnim medijima da ’neki’ sumnjaju da će najnoviji i, verovatno, zaista , poslednji paket pomoći SAD od oko 61 milijardu dolara spasiti Ukrajinu. I, u isto vreme, takođe jasno stavljaju do znanja da neće biti više novca do kraja 2024. Računajte: do 2025. jer pitanje vremena je irelevantno. I Vašington to zna", nastavlja on.

Amar navodi i da Zelenski mrzi Valerija Zalužnog, a i da glavnokomandujući ukrajinskim smnagama mrzi predsednika. Zelenski ga je sklonio, navodi Amar, jer je u njemu video potencijalnog rivala.

"Posebno zato što je Zalužni dobro povezan sa delovima ukrajinskog vojnog vrha i mnogim nižim oficirima, sa veoma dobro naoružanom krajnjom desnicom Ukrajine i sa drugim glavnim rivalom Zelenskog, bivšim predsednikom Petrom Porošenkom", navodi se u tekstu.

EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

"Ipak, otpušteni Zalužni nije isto što i nestao Zalužni. Dakle, plan je bio da se 50-godišnjak pošalje kao ambasador u Britaniji. Prema rečima Dmitrija Kulebe, ministra spoljnih poslova Kijeva, jedan od razloga Zelenskog da odabere London za Zalužnijevo zlatno izgnanstvo je to što se u britanskoj prestonici nalaze mnogi diplomatski predstavnici Globalnog Juga. Intrigantan potez, zemlje globalnog juga uglavnom nisu stajale na strani Zapada i Ukrajine, a ukrajinska krajnja desnica, kojoj je Zalužni povremeno signalizirao svoju afinitet i dobronamernost, uključuje tvrdokorne bele rase", istakao je Amar.

Međutim, navodi dalje on, Zalužni još nije otišao u Veliku Britaniju, a prema njegovim rečima poslednjih dana dogodile su se dve stvari.

"Prvo, pojavile su se glasine, koje su ostale nepotkrijepljene, da je, u stvari, bio u nekom obliku kućnog pritvora. Tada su ukrajinske vlasti požurile da objave da će on, konačno, otići i da, naravno, nije bilo ničeg čudnog u dugom odlaganju. General koga predsednik voli da mrzi – i da se plaši – odahnuo je, formalnostima sa Britancima je bilo potrebno vreme i, konačno, glomazni general sada prolazi ubrzani kurs iz diplomatije u Ministarstvu spoljnih poslova", kaže Amar.

Politiko je pre manje od mesec dana objavio dugačak članak zasnovan na izjavama anonimnih ukrajinskih oficira bliskih bivšem glavnokomandujućem. Njihova suština je bila da je vojna situacija Ukrajine očajna i da čak ni oslobađanje američkog paketa pomoći – tada zaglavljenog na Kapitol Hilu i suočenog sa neizvesnom budućnošću – neće preokrenuti stvari.

"Dakle, o čemu je zapravo bio taj članak u Politiku? Puki defetizam grupe oficira lojalnih bivšem glavnokomandujućem? Malo verovatno. Signal da Zapad treba da prestane da se kladi na Zelenskog i da isproba novi pristup sa novim čovekom Zalužnim na vrhu?", pita se analitičar.

"Ono što je ova epizoda otkrila, u svakom slučaju, su dve važne stvari: Zalužni ne samo da nije pao, već i dalje ima mnogo prijatelja. A njegovi prijatelji i dalje imaju dobre veze na Zapadu", stoji dalje.

"I to je suština: Osim zgodne ’nesreće“, Zelenski nema načina da zaista zaustavi Zalužnog. Opasan je za njega u Ukrajini i bilo gde drugde. Predsednik može da pokuša da ga skloni sa strane, ali čak i kada to uradi, ambiciozni, popularni general ostaje veoma u igri. Tim pre kada rat ide naopako po Ukrajinu. Jer, uostalom, Zelenski je oslobodio odgovornosti Zalužnog baš kad je trebalo da dođe najgore. To sada treba da reši njegov naslednik – i stari rival – Aleksandar Sirski. Gde god da je Zalužni, on će živeti u glavi Zelenskog – i to sa dobrim razlogom", zaključuje Amar.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: