BBC 8

26.04.2024.

12:17

Izbori u Srbiji: Glasanje za lokalne vlasti zakazano za 2. jun, kada i u Beogradu

Ana Brnabić, predsednica Skupštine Srbije raspisala lokalne izbore za 2. jun. Deo opozicije najavio bojkot.

Izbori u Srbiji: Glasanje za lokalne vlasti zakazano za 2. jun, kada i u Beogradu
ANDREJ CUKIC/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Podeli:

Drugog dana juna, ponovo će se glasati širom Srbije.

Predsednica Skupštine Ana Brnabić raspisala je lokalne izbore u 66 jedinica lokalnih samouprava, gde će se birati odbornici skupština gradova i skupština opština.

Lokalni izbori biće održani u onim opštinama u kojima nisu održani u decembru prošle godine.

Ranije su za 2. jun zakazani i ponovljeni izbori za Skupštinu Beograda u kojoj nijedna partija nije obezbedila većinu posle prethodnog glasanja, 17. decembra prethodne godine.

Aleksandar Šapić, predsednik Privremenog organa Beograda, odmah zatim raspisao je izbore i u 17 beogradskih opština, što je za niške opštine učinio predsednik Skupštine grada Niša.

Preduslov za raspisivanje izbora bile su izmene Zakona o lokalnim izborima, koje su poslanici, većinom glasova, usvojili 23. aprila.

"Raspisivanje lokalnih izbora rezultat je uspešnog dijaloga i usvajanja dvotrećinskom većinom u parlamentu izmena i dopuna zakona o lokalnim izborima", kazala je Brnabić.

Predstavnici dela opozicije među zahtevima upućenim vlastima tražili su i objedinjavanje lokalnih izbora sa beogradskim.

Deo opozicione koalicije Srbija protiv nasilja nije zadovoljan ni ovakvim rešenjem, pa najavljuje bojkot beogradskih i pojedinih lokalnih izbora.

Prethodne izbore u Beogradu obeležile su brojne pritužbe opozicije i stranih posmatrača na regularnost glasanja, koje je vlast odbacila.

Ipak, pošto niko u gradskoj skupštini nije obezbedio većinu, izbori se ponavljaju.

Dva i po meseca posle decembarskih izbora u Srbiji, Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) objavila je izveštaj u kojem je bilo kritika o procesu glasanja, ali ne i jasna ocena da su bili pokradeni, kako je tvrdila opozicija.

Vlast i opozicija kasnije su održali nekoliko rundi razgovora o izbornim uslovima i sprovođenju preporuka ODIHR-a, ali potpuna primena nije dostignuta.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: