Aktuelno 9

26.04.2024.

13:18

Amerika ima čudovišni robotenk: Stavili su mu demonske zelene oči VIDEO

Američka vojska ima novi autonomni tenk - i stavila mu je zlokobno svetleće zelene "oči".

Izvor: Interesting Engineering

Amerika ima čudovišni robotenk: Stavili su mu demonske zelene oči VIDEO
DARPA

Podeli:

Vojska je uspešno testirala ovaj autonomni tenk u okviru RACER programa, u okviru kog se nalaze ogromna vozila ako imamo na umu da su u pitanju autonomni "robotenkovi" (imaju po 12 tona i dugi su šest metara). 

Tenk je programiran korišćenjem Textron M5 sistema, koji se već koristi u mnogim autonomnim vozilima u američkoj vojsci, a može se uklopiti sa dosta manjih RACER Fleet vozilima (RFV) koja su tri puta lakša i upola kraća.

Testovi su, inače, održani na vojnim lokacijama u Teksasu još krajem prošle godine, ali su tek sada objavljeni. 

Snimci pokazuju kako se autonomni tenkovi ponašaju u terenskim uslovima, ali ističu se zelena svetla sa prednje strane, koja izgledaju gotovo kao "oči" ovog gigantskog vozila.

"Zelena svetla su samo indikator koji nam ukazuje na status tenka. Ako svetli zeleno, znači da je u autonomnom režimu", naveli su iz vojske za Gizmodo, raspršivši tako svaku šansu za misteriju.

Na YouTube kanalu američke vojne agencije DARPA objavljen je i snimak na kom se vidi kako se tenk iz RACER programa kombinuje sa RFV-om, i navodi se da timovi koji su radili eksperimente nisu imali sličnog iskustva, kako bi se dobila prava slika o sposobnostima ovih vozila.

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: