Svet 37

26.04.2024.

23:42

Rat – dan 793: Vazdušna opasnost u celoj Ukrajini; Stižu Rusi

Rat u Ukrajini – 793. dan. Juče su na frontu bila 93 borbena okršaja, najviše ruskih napada Oružane snage Ukrajine odbile su na pravcu Avdejevka, Bahmut, Liman i Novopavliv, saopštava Vojska Ukrajine.

Izvor: B92.net

Rat – dan 793: Vazdušna opasnost u celoj Ukrajini; Stižu Rusi
Profimedia

Podeli:

Kijev je potvrdio da je vojska dobila američke rakete dugog dometa ATACMS.

Završeno

22:13

Vazdušna opasnost u celoj Ukrajini

Vazdušna opasnost proglašena je na celoj teritoriji Ukrajine, podaci su Ministarstva za digitalnu transformaciju te zemlje.
 

21:37

Rusi zauzeli uporište Ukrajinaca

Ruske snage napredovale su u području sela Rabotino i zauzele su uporište Oružanih snaga Ukrajine, saopštio je lider zaporoškog javnog pokreta "Zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov.

"Naši vojnici su napredovali severozapadno od Rabotina, koristeći ne samo artiljeriju, nego i tenkove. Zauzeli su važno uporište protivnika", rekao je Rogov za Sputnjik.

19:59

SAD će Ukrajini kupiti rakete

SAD će Ukrajini obezbediti rakete Patriot namenjene za PVO sisteme, u okviru paketa dodatne vojne pomoći Kijevu u vrednosti od šest milijardi dolara, saopštio je danas američi ministar odbrane Lojd Ostin.

Rakete su namenjene za dopunu prethodno isporučenih PVO sistema Patriot i deo su paketa koji takođe uključuje više municije za napredne raketne sisteme zemlja-vazduh, odnosno NASAMS, kao i za dodatnu opremu za integraciju zapadnih lansera za PVO, projektila i radara u postojeće ukrajinsko naoružanje, od kojeg najveći deo još potiče iz sovjetskih vremena, prenosi AP.

19:17

Vašington nema PVO za Ukrajinu

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izjavio je da Vašington trenutno nema na raspolaganju slobodnih PVO kompleksa "patriot" koje bi mogla da isporuči Kijevu.

"Američki sistemi `patriot` razmešteni su po celom svetu, između ostalog, i na Bliskom istoku, kako bi zaštitili vojsku SAD. Ukoliko se ukaže prilika da oslobodimo koju bateriju, mi ćemo je poslati u Ukrajinu", rekao je on, a prenosi televizija "Em-es-en-bi-si".
 

16:41

Najnovije sa današnjeg brifinga ruskog Ministarstva odbrane

-Jedinice grupe "Jug" popravile su svoje položaje, odbile ukrajinski napad, ukrajinska vojska izgubila je 430 vojnika, cenar za upravljanje dronovima i četiri skladišta s municijom;
-Jedinice grupe "Zapad" su zauzele povoljnije položaje, porazile ukrajinske snage u oblasti oko mesta Borova u Harkovskoj oblasti, dok je protivnik izgubio 20 vojnika;
-Grupa "Centar" je poboljšala taktički položaj i porazila ukrajinske jedinice kod Novoaleksandrovke, Karlovke, Novogorodskog o Arhangelskog u DNR;
-Pripadnici snaga grupe "Istok" takođe su zauzeli povoljnije položaje, dok su ukrajinske snage izgubile do 105 vojnika;
-Grupa "Centar" je odbila osam kontranapada ukrajinske vojske u DNR, a protivnik je izgubio 415 vojnika, oklopno vozilo pešadije, osam oklopnih transportera, 13 oklopnih vozila, tri haubice D-30;
-Ruska vojska porazila je ešalon sa zapadnim naoružanjem i tehnikom u DNR;
-Pripadnici grupe "Dnjepar" su porazili ukrajinske snage u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, protivnik je izgubio 35 vojnika;
-U prethodna 24 sata ruska PVO je oborila 193 ukrajinskih dronova, dva projektila "oljha" i tri navođene avijacione bombe.
 

16:39

Ofanziva u Očeretinu

14:33

Novinar ruskog Forbsa priveden zbog navodog širenja lažnih informacija o vojsci

Novinar magazina ''Forbes Russia'', Sergej Mingazov, priveden je zbog sumnje da je širio lažne informacije o ruskoj vojsci, saopštio je magazin danas.

Iz časopisa su dodali da do sada nisu bili u mogućnosti da stupe u kontakt s Mingazovim. Njegov advokat, Konstantin Bubon, saopštio je na platformoi Fejsbuk da se novinar nalazi u pritvoru u istočnom ruskom gradu Habarovsk, gde stanuje, prenosi Rojters.

13:39

Šojgu: Ukrajinski udari na nuklearku u Zaporožju rizikuju katastrofu

Ukrajinski udari na nuklearnu elektranu u Zaporožju rizikuju katastrofalne posledice, rekao je ministar odbrane RF Sergej Šojgu. On je takođe rekao da strani savetnici pomažu Ukrajini u pripremi sabotaže na ruskoj teritoriji.

Na sastanku ministara odbrane zemalja članica Šangajske organizacije za saradnju u Astani Šojgu je rekao da Rusija nikada nije planirala da napadne zemlje NATO-a.

"Ruska Federacija nikada nije bila pretnja NATO-u. Mi nemamo ni geopolitičke, niti vojne interese da napadnemo države bloka, mi jednostavno štitimo naše ljude na našim istorijskim teritorijama", rekao je Šojgu.

13:39

"Jedna osoba stradala u ukrajinskom granatiranju"

Gubernator ruskog regiona Kurska Roman Starovojt saopštio je da je jedna osoba stradala u ukrajinskom granatiranju tog regiona.

On je na Telegramu naveo i da je naneta materijalna šteta na domovima lokalnog stanovništva.

11:23

"Veleizdaja"

Ukrajinske bezbednosne službe (SBU) saopštile su danas da su uhapsile dve osobe za koje se sumnja da su špijunirale u korist Rusije.Uhapšeni su se predstavljale kao mehaničari, putovali su na severoistok zemlje, locirali vojne položaje i prenosili Rusiji informacije za bombardovanje.

Kako se navodi, imali su zadatak da identifikuju položaje odbrambenih linija ukrajinske vojske u blizini Harkova, koji je poslednjih nedelja posebno bio na meti ruskih napada.

Uhapšeni su optuženi za veleizdaju, zločin za koji se kažnjava doživotnom zatvorom.

11:03

Španija će poslati mali broj raketa "patriot" u Ukrajinu

Španija će poslati mali broj raketa "patriot" u Ukrajinu, objavio je danas El Pais, pozivajući se na neimenovane dobro obaveštene izvore.

List navodi da je Španija isključila isporuku protivavionskih lansera u Ukrajinu, ali da će Kijevu poslati rakete. Španija ima tri sistema "patriot" koje je kupila iz Nemačke 2004. i 2014. godine, podseća list.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je članicama NATO-a ranije ovoga meseca da je Ukrajini potrebno najmanje sedam sistema "patriot" ili drugih vrhunskih sistema protivvazdušne odbrane da bi se odbranila od ruskih vazdušnih udara, pozivajući ih da pojačaju vojnu pomoć Kijevu.

10:00

Poljska i Litvanija pomažu Ukrajini da povrati vojno sposobne iz inostranstva

Poljska i Litvanija pomoći će ukrajinskim vlastima da muškarce koji podležu vojnoj obavezi vrate u Ukrajinu, nakon što je Kijev ranije ove nedelje saopštio da obustavlja konzularne usluge za vojno sposobne muškarce u inostranstvu.

10:00

Još jedan udarac za Zelenskog?

Grčka neće snabdevati Ukrajinu sistemima protivvazdušne odbrane "Patriot" ili raketama "S-300", izjavio je grčki premijer Kirijakos Micotakis.

Micotakis je u četvrtak za grčku TV SKAI rekao da Grčka neće poslati Ukrajini ni "Patriot" ni "S-300", uprkos evropskim zahtevima i kritičnom nedostatku koji Ukrajina ima u oblasti protivvazdušne odbrane.

09:57

09:16

Stoltenberg: Ukrajina i dalje može da dobije rat protiv Rusije

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da Ukrajina i dalje može da dobije rat protiv Rusije, ali da bi saveznici morali više da se angažuju kako bi Kijev dobio podršku koju mu je Alijansa obećala.

Stoltenberg je u četvrtak, na skupu neprofitne organizacije "Atlantski most" u Berlinu, rekao da članice NATO-a sada moraju da pretvore ono što su obećale i na šta su se obavezale prema Ukrajini u hitne isporuke oružja i municije, preneo je Kijev independent.

"Poslednjih meseci članice NATO- a nisu pružile podršku koju su obećale", rekao je Stoltenberg.

08:47

Švajcarska pomaže Ukrajini sa pet milijardi evra

Švajcarski parlamentarni odbor izglasao je pomoć u iznosu od pet milijardi evra za Ukrajinu, u okviru šireg paketa koji ima za cilj poboljšanje odbrambenih sposobnosti Švajcarske.

Paket su u bezbednosnom komitetu gornjeg doma parlamenta podržali poslanici partija levog i desnog centra, a on obezbeđuje dodatnih 10 milijardi evra za vojsku, u šta ulazi i novac za Ukrajinu, navodi Rojters.

Plan, koji sada mora da prođe kroz niz parlamentarnih procedura pre nego što postane zakon, usvojen je sa osam glasova za i pet protiv, pri čemu su desno orijentisane partije bile protiv sporazuma.

08:17

Generalštab Ukrajine: Za 24 časa 114 vojnih okršaja

U jutarnjem izveštaju ukrajinskog Generalštaba, u poslednja 24 časa izvršeni su udari na dva kontrolna punkta, osam lokacija za koncentrisanje ljudstva i tri protivvazdušna raketna sistema.

Tokom dana na frontu se dogodilo 114 vojnih okršaja. U pravcu Kupjanska odbijeno je 10 napada, dok su u pravcu Limana ruske snage izvršile 20 napada, a u pravcu Bahmuta 26. Najviše napada odbijeno je u pravcu Avdejevke – 30.

U Donjeckoj oblasti, ruske snage su 19 puta pokušale da probiju ukrajinsku odbranu, navodi Generalštab.

"Na hersonskom pravcu, neprijatelj ne odustaje od namere da izbaci ukrajinske jedinice sa mostobrana na levoj obali Dnjepra. Tako je tokom proteklog dana izvršio tri neuspešna napada na položaje naših trupa", saopštio je Generalštab.

08:17

Ukrajina povlači tenkove "abrams" sa ratišta

Ukrajina povlači američke tenkove "abrams M1A1" sa linije fronta. Jedan od razloga je upotreba bespilotnih letelica od strane Rusije.

Ukrajinske oružane snage su u januaru 2023. dobile 31 tenk "abrams" iz Sjedinjenih Država, a korišćeni su za probijanje odbrane ruske vojske.

Međutim, tokom ovog vremena stanje na terenu se promenilo, Rusija je počela aktivno da koristi izviđačke i napadačke dronove, što je Ukrajini otežalo zaštitu tenkova.

07:32

Rusi napali železničku stanicu u Balakleji; "Udarac je zadat u..."

Ruske oružane snage napale su železničku stanicu u gradu Balakleja u Izjumskom okrugu Harkovske oblasti prilikom iskrcavanja pripadnika Oružanih snaga Ukrajine iz voza, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog metroa Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje kolege.

"Udarac je zadat juče u 16.40 na železničkoj stanici u Balakleji", rekao je sagovornik agencije.

07:31

Ukrajinci sve moćniji?

Tenkovi na točkovima, artiljerija i borbeni avioni, tek je deo spiska naoružanja i vojne tehnike koji zajednički potpisuju Nemačka i Velika Britanija. Boraveći u Berlinu, britanski premijer Riši Sunak, dogovorio je sa domaćinom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom blisku saradnju u projektima vezanim za oružje, u budućnosti.

07:28

Na hiljade uništenih tenkova

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: