Aktuelno 2

26.04.2024.

14:19

Volkswagenova vizija budućnosti: ID.Code Concept FOTO

Nemački proizvođač je na sajmu automobila u Kini predstavio viziju SUV-a sutrašnjice.

Izvor: Index.hr, B92

Volkswagenova vizija budućnosti: ID.Code Concept FOTO
Volkswagen

Podeli:

Odmah je primetno da su proporcije i linije elegantnije i skladnije od aktuelnih SUV modela ovog proizvođača.

Zanimljivo je i da koncept nema instrument tablu u tradicionalnom smislu. Ovu funkciju obavlja head-up displej sa proširenom realnošću, koji, na primer, virtuelno projektuje strelice za skretanje iz navigacionog sistema direktno na put.

Ekrani se kontrolišu dodirom, glasom i gestovima.

Volkswagen

Posebno je zanimljiv koncept osvetljenja. VW ID.Code je osmišljen da komunicira sa ostalim učesnicima u saobraćaju. Koncept se sastoji od 3D svetlosne trake na prednjoj strani vozila i takozvanih "3D očiju" sa strane.

U određenim situacijama, ove "3D oči" simuliraju stvarne oči. Na primer, gledaju vas kada se približavate automobilu ili se pokreću levo-desno ako vozi potpuno autonomno (nivo 4).

Volkswagen

Sistem osvetljenja  može čak i da se zahvali ostalim učesnicima u saobraćaju tako što formira "srce".

Isti skup LED dioda se ponavlja na zadnjem delu vozila. Srca se takođe mogu prikazati ovde kao zahvalnost.

Unutra se bočni prozori i vetrobransko staklo na strani suvozača mogu koristiti kao paravan. Na primer, tamo će se projektovati navigaciona mapa ili trenutni status baterije.

Volkswagen

Smešten na instrument tabli, blago zakrivljeni ekran se proteže celom širinom ispod vetrobranskog stakla. Kao da to nije dovoljno, postoji i displej između prednjih sedišta.

Ovaj ekran se može odvojiti od centralne konzole i, kao kod Tesle, orijentisati uspravno.

Frižider je sakriven u kliznoj središnjoj konzoli, a prednja sedišta se mogu rotirati za lakši ulazak i izlazak iz automobila.

Volkswagen

VW će iznenaditi putnike sa još jednim nesvakidašnjim sadržajem. SUV dolazi sa vakuumskim robotom koji nosi ime Lupo. Radi u takozvanom "higijenskom režimu" i zajedno sa UV svetlom i filterima sa antibakterijskim premazom prečišćeva vazduh u automobilu kada nikoga nema unutra.

Volkswagen

Nemački proizvođač i dalje ostavlja otvorenim pitanje kada će serijska verzija ovog  SUV-a stići.

Ipak, treba naglasiti da je koncept razvijena specijalno za kinesko tržište i da još nije poznato da li će produkcijski model ikada biti ponuđen u Evropi.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: