Skelet Ričarda III "menja" istoriju?

Potvrda da skelet otkriven ispod parkinga u Lesteru pripada engleskom kralju Ričardu Trećem, i tragovi koje njegovi posmrtni ostaci otkrivaju, mogli bi da bace "novo svetlo" na njegov fizički opis kao zločestog "grbavca sa osušenom rukom".

Izvor: B92

Utorak, 05.02.2013.

15:40

Default images

Britanski naučnici su, nakon dužih istraživanja, juče potvrdili da skelet, koji je prošle godine pronađen na mestu gde se u XV veku nalazio franjevački manastir, ''van svake sumnje'' pripada engleskom kralju koji je, u 32. godini, poginuo u bici kod Bosforta 1485. godine.

"Poređenje novoutvrđenih arheoloških činjenica sa istorijskim tekstovima moglo bi da znači ponovno pisanje jednog malog dela istorije na veličanstven način", rekla je profesorka Lin Fokshoj, koja se nalai na čelu Centra za arheologiju i drevnu istoriju Univerziteta u Lesteru, kako prenosi CNN.

Poslednji kralj iz dinastije Plantagenet je možda bio pogrešno opisivan u istoriji koju su kontrolisali njegovi naslednici iz dinastije Tjudor, a i u Šekspirovom komadu je predstavljen kao "izdeformisan, nedovršen" pakosnik koji je ubijao svakog ko bi mu stao na put do trona, uključujući i dva svoja nećaka.

Naučnici su ustanovili da kralj nije imao "osušenu ruku" kao što ga je Šekspir opisao, niti je bio grbav, mada jeste patio od teške skolioze, i to iz vremena puberteta.

Istraživanja otkrivaju da je Ričard imao vitku, "skoro žensku" građu i zdrave ruke, a na skeletu su pronađene brojne povrede od oružja.

Rehabilitacija Ričarda Trećeg je nastavljena i danas, kada Udruženje koje je nazvano po ovom engleskom kralju otkriva "novo" lice svog heroja na osnovu facijalne rekonstrukcije pronađene lobanje, otvarajući izložbu u Londonu.
Foto: Beta/AP Photo/ University of Leicester
Njegovo rekonstruisano lice ima blago kukast nos i istaknutu bradu, slično kao što Ričard Treći izgleda na portretima naslikanim posle njegove smrti, navodi BBC.

"To lice nije lice tiranina. Žao mi je, ali nije", rekla je TV Kanalu 4 član Udruženja "Ričard Treći" Filipa Lengli, jedna od organizatora istraživanja.
"Veoma je lep. Kao da biste mogli da upravo sada razgovarate sa njim", dodala je ona.

Facijalna rekonstrukcija je izuzetno važna jer do danas nisu sačuvani portreti ovog kralja iz XV veka koji su rađeni dok je bio živ.

"Kada je digitalna trodimenzionalna bista bila gotova, replicirana je u plastici uz korišćenje brzog prototipnog sistema, obojena je, dodate su protetične oči, perika, šešir i odeća", rekla je profesorka kraniofacijalne identifikacije na Univerzitetu Dendi Karolajn Vilkinson.

Istoričari su znali da je je Ričardovo telo posle smrti bilo pokopano u obližnjoj crkvi, ali je ona nestala tokom istorije i trag njegovim ostacima se izgubio.

Tim naučnika i akademika sa Univerziteta u Lesteru odlučio je da istraži alternativne glasine prema kojima se Ričardovo telo nalazilo baš na mestu na kojem je i nađeno prošle godine, a DNK nalazi iz kostiju su se poklopili sa uzorcima uzetim od kraljevih daljih živih rođaka.

Potvrda Ričardovih ostataka znači da će kralj napokon biti sahranjen kako treba. Njegovo telo će biti pokopano u glavnoj katedrali u Lesteru početkom iduće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: