Tajno pričešće na Mesecu koje SAD nisu htele da otkriju

Ovaj datum, 20. jul 1969. godine zauvek će biti poznat kao dan kada su Sjedinjene Američke Države stavile čoveka na površinu Meseca. Međutim, ono što većina ljudi ne zna jeste to da ovaj datum takođe obeležava trenutak kada je Edvin Baz Oldrin proslavio prvu i jedinu „Gospodovu večeru“ na Mesecu.

Život

Izvor: Time

Nedelja, 21.07.2013.

19:00

Default images

U pitanju je činjenica koju SAD nisu želele da obelodane u tom trenutku.

Unutar lunarnog modula, par časova pre nego što je po prvi put kročio na površinu Meseca, Oldrin je kontaktirao kontrolu misije u Hjustonu. Tražio je nekoliko trenutaka tišine „kako bi pozvao sve koji slušaju, gde god da su i ko god da su, da zastanu na trenutak i porazmisle o prethodnim satima kao i da se zahvali na svoj način“.

U trenutku tišine koji je usledio, Oldrin je tiho pročitao pasus koji je napisao na maloj kartici, pasus je bio iz Jevanđelja po Jovanu.

Potom je izvadio minijaturni putir, hleb i vino iz posebne vreće.

„Sipao sam vino u putir koji mi je dala lokalna crkva. Usled gravitacije vino je polako i graciozno punilo putir. Bilo je je zaista zanimljivo saznanje da su prva tečnost ikada sipana na Mesecu, kao i prva hrana koja je konzumirana tamo, bili elementi pričešća“, izjavio je Oldrin.

Nil Armstrong, drugi prisutan astronaut, nije učestvovao u ovom obredu.

Međutim, ovo nije bio Oldrinov originalan plan. On je želeo da proslavi pričešće u programu, ali NASA nije bila previše srećna zbog te ideje.

Pojedini zvaničnici smatrali su da su astronauti državni službenici i da njihove akcije krše razdvojenost države i crkve.

„Kada bih imao priliku da sve ponovim, mislim da to ne bih opet uradio. Iako je u pitanju bilo zaista duboko osećanje za mene, u pitanju je hrišćanski obred, a na Mesec smo došli u ime svih – bilo da su u pitanju vernici drugih religija, ateisti ili agnostici. Međutim, u tom trenutku nisam mogao da zamislim bolji način da odam počast projektu Apolo nego da se zahvalim Bogu“, napisao je Oldrin u svojim memoarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: