"Spejs Iks" poslao još jednu posadu u svemir VIDEO/FOTO

Kompanija "Spejs Eks" je uspešno poslala još jednu posadu na Međunarodnu svemirsku stanicu

Život

Izvor: B92

Petak, 12.11.2021.

12:19

Foto: Profimedia

Sjajna nova kapsula kompanije "Spejs Eks", "Kru dragon", sa četiri astronauta u okviru misije kompanije "Kru-3" (Crew-3) uspešno je prispela u laboratoriju Međunarodne svemirske stanice.

Američka svemirska agencija NASA i kompanija "Spejs Eks" su zajedničkim snagama obavili još jedno lansiranje tokom kog su u svemir, odnosno na Međunarodnu svemirsku stanicu, otputovala četiri astronauta u misiji Kru-3.

Lansiranje je obavljeno iz Nasinog svemirskog centra "Kenedi" na Floridi, nakon niza kašnjenja zbog lošeg vremena duž putanje leta rakete, kao i manjeg medicinskog problema koji se pojavio kod jednog od članova posade.
Foto: Profimedia
Na Međunarodnu svemirsku stanicu stigla je posada sačinjena uglavnom od početnika u svemirskim letovima: Nasini astronauti Raja Čari, Tom Maršburn i Kajla Baron, zajedno sa astronautom Evropske svemirske agencije Matijasom Maurerom. Maršburn je jedini član posade koji je ranije leteo u svemir.

Četiri astronauta su bezbedno stigla na stanicu nakon uspešnog lansiranja, spremni da započnu svoju misiju u svemiru. Nova posada će obavljati uzbudljiva istraživanja u poljima kao što su naučni materijali, zdravstvene tehnologije, nauke o biljkama kako bi se čovečanstvo pripremilo za istraživanje izvan niske orbite Zemlje i kako bi se unapredio život na našoj planeti.

Uprkos tome što je spajanje kapsule sa Međunarodnom svemirskom stanicom duže trajalo nego što se očekivalo, lansiranje posade je bilo savršeno, a zvaničnici "Spejs Eksa" i Nase rekli su da je ovo bila jedna od najmirnijih "petlji" do sada, što znači da nije bilo problema tokom odbrojavanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: