Kako mačke pokazuju ljubav ljudima?

Ljudi najčešće doživljavaju mačke kao svojeglave životinje, koje su egoistične i retko iskazuju emocije. Ali bez obzira na takvo mišljenje, mačke svakodnevno pokazuju ljubav svojim vlasnicima. Evo nekoliko načina na koje to čine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.08.2013.

19:28

Default images

1. Dodiruje vas čelom. Trljanjem svog čela o vašu ruku ili telo mačka pokazuje privrženost i ljubav. Mačka će se okrenuti prema vama, spustiti glavu i nagnuti se prema napred, tako da njena glava dodiruje neki deo vašeg tela. Ovaj dodir podstiče otpuštanje hormona sreće, endorfina, kod vas i kod mačke.

2. Trlja obraze o vas. Trljanje podstiče izlučivanje ulja iz žlezda na mačjem licu i na taj vas način mačka obeležava kao svoje vlasništvo.

3. Trza vrhom repa. Vaša mačka vam iskazuje ljubav kada vam se približi repa lenjo podignutog uvis, sa vrhom repa koji se trza.

4. Kada vas gleda u oči i blago trepće. Mačke uspostavljaju kontakt očima samo sa osobom kojoj veruju i koju vole. Veza je dodatno naglašena treptajem. Treptaj je oblik mačjeg poljupca.

5. Predenje. Miran ritmički zvuk koji se čuje pri udahu i izdahu vaše mačke povezan je sa zadovoljstvom. To je njihov način da vam kažu da vas vole.
khelvan/Flickr.com
6. Kada leži na vama ili pored vas. Mačke traže mirno mesto na kome će spavati, ali ako umesto kreveta izabere vaše krilo, osećajte se počastvovano. Kada od svih opcija za spavanje izabere vaše krilo, znači da vas stvarno voli.

7. Mesi šapama po vama. Ovo je još jedan od dokaza privrženosti, ali i podsetnik kada je vreme da mački skratite nokte.

8. Liže vašu kosu i ušne resice. Iako ništa od ovoga nije na vašoj listi prioriteta, mačka vas tretira kao drugu mačku i iskazuje vam prijateljstvo i poverenje.

9. Ako vam donese mrtvog miša, pticu ili neku drugu životinju. To znači da vam je donela nagradu i znak je velikog prijateljstva, bez obzira na to što nagrada i nije po vašem ukusu.

10. Glasno mjaukanje. Kada mačka proizvodi visoke tonove pri mjaukanju, znači da izražava svoju privrženost i odanost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: